Belföld

A baloldali közvélemény-kutató szerint a Fidesz nyer jövőre

A Závecz Research kutatóintézetet legújabb felmérése szerint az ellenzéki előválasztás második fordulójának fő esélyese Dobrev Klára - függetlenül attól, hogy Karácsony Gergely, vagy Márki-Zay Péter, vagy mindkettőjük ellen kell megmérkőznie. A kutatás szerint a jövő tavaszi választás esélyese a Fidesz.

A baloldali közvélemény-kutató szerint a Fidesz nyer jövőre
Sem Dobrev, sem Karácsony nem tudja győzelemre vinni a baloldalt a Závecz szerint
Fotó: MH/Purger Tamás

A Závecz nem csak az ellenzéki szimpatizánsokat kérdezte arról, hogy kire szavaznának 2022-ben, ha a közös ellenzéki lista élén Dobrev Klára, Márki-Zay Péter vagy Karácsony Gergely állna.

Ha Dobrev vagy Karácsony a csúcsjelölt, mindkét esetben 47 százalék mondta a Fideszt, 39 százalék az ellenzéket. Márki-Zay esetében 45 százalékra csökkent a Fideszt támogatók aránya a válaszadóknál, és 40 százalékra növekedett az ellenzékieké, illetve a bizonytalanok aránya is emelkedett egy százalékkal.

A biztos szavazóknál Dobrev/Karácsony listavezetésével 52 százalékon állna a Fidesz, 43/44 százalékon az ellenzék, Márki-Zay esetében 51 százalékot mutat a fideszesek aránya, 46 százalékot az ellenzékieké.

Ha Karácsony Gergely áll az élen, a momentumosok 64 százaléka szavazna az ellenzéki listára, Dobrev Kláránál csak 54 százalék. A jobbikos bázisból 89 százalékra számíthatna a Karácsony-lista, Dobrevnél ez 61 százalékra csökken. A szocialistáknál nincsenek ekkora eltérések, Dobrevnél 92, Karácsonynál 87 százalékot jelez a felmérés köztük. Ha Márki-Zay Péter a listavezető, a momentumosok 72, a jobbikosok 91, a DK-sok 89, az MSZP-sek 86 százaléka szavazna az ellenzékre, tudatta az Index a Závecz Research felmérésének eredményeit.

Kapcsolódó írásaink

„Megvédjük a rezsicsökkentést”

ĀOrbán Viktor: Az EU-nak változtatnia kell az energiaárakra vonatkozó politikáján - Magyarországot az áremelkedés egyelőre nem érinti - Elkötelezett az EU a nyugat-balkáni bővítés mellett