Belföld

Karácsony Gergely hálás bukott főnökének

Aligha véletlen, hogy Karácsony Gergely zokszó nélkül nevezi ki Gyurcsány Ferenc bizalmasait a jól fizető és jelentős közbeszerzéseket lebonyolító fővárosi cégek vezető pozícióiba; miként feltűnően kerüli az állásfoglalást az őszödi beszéddel kapcsolatosan is.

Karácsony Gergely hálás bukott főnökének
Már nem dicsekszik a baloldali kormányoknak tett szolgálataival
Fotó: MH/Purger Tamás

A jelenleg már miniszterelnöki ambíciókat dédelgető Karácsony 2004-től Gyurcsány tanácsadójaként vehetett fel sok millió forintot. A Mandiner által megszerzett szerződések alapján lényegében annyi dolga volt, hogy figyelemmel kísérje az eseményeket, és konzultáljon.

Az eddigi adatok arra utalnak, hogy Karácsony még a 2008-as koalíciós válságon is nyerészkedett, sőt a közpénzekből akkor fizették meg őt a legjobban, bár ezt napjainkban már nem hirdeti büszkén a főpolgármester, amit onnan tudhatunk, hogy az önéletrajzából eltüntette azt a részt, ami arra utal, hogy 2002 és 2004 között Medgyessy Péternek, 2004 és 2009 között pedig a Gyurcsány-kormánynak dolgozott. A jelenlegi főpolgármester mindkét baloldali kormányban a Miniszterelnöki Hivatal koordinációs államtitkárságán volt tanácsadó.

Karácsony vállalkozása, a Social Report Bt. állami megbízásai idején a Mediánnak is dolgozott kutatásvezetőként. A cég 2006 és 2010 között 716,5 millió forint megbízást kapott, döntően Gyurcsányéktól.

Főpolgármesterré választása óta Karácsony folyamatosan igyekszik meghálálni Gyurcsánynak a korábbi támogatást, így a DK-vezér embereit ellenvetés nélkül ülteti be a fontos fővárosi pozíciókba. Gyurcsány egyik bizalmasa, kormányának előbb pénzügyminisztere, majd az MVM elnöke, Draskovics Tibor ezért köthetett ki a Budapesti Közlekedési Központ igazgatósági elnökeként, ahogy Mártha Imrét a Főtáv élére nevezte ki Karácsony.

A térfoglalás töretlen, az egyesített budapesti közműcég, a BKM – népies nevén Budapesti Karácsony Művek – vezérigazgatója Mártha lett, míg az igazgatóság elnöke Gyurcsány egykori államtitkára, Garamhegyi Ábel, és hogy a kör bezáruljon, a felügyelőbizottság tagjaként a bukott miniszterelnök volt pártpénztárnoka, Élő Norbert követheti a mamutcégnél zajló folyamatokat.

Kapcsolódó írásaink

Kényszerű várakozások

ĀNem csökkennek a dugók Budapesten, a Karácsony Gergely vezette főváros budai és pesti oldala is közlekedési káoszban fuldoklik nap mint nap