Belföld

Önkormányzatok a rendszerváltozás után

Történelmi áttekintés

A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (Retörki) és a Nemzeti Fórum Egyesület ma este fél hattól mutatja be Bódi Ferenc A helyi önkormányzatok születése Magyarországon című kötetét a Polgárok Házában.

Az Antológia Kiadó gondozásában megjelent munka képet ad a helyi önkormányzatok első évtizedéről, és arról a hosszú útról, amely a megalakulásukig elvezetett. A történelmi áttekintés a szerző szándéka szerint a jelen jobb megismeréséért született meg. Ahogy a kötetben írja: az állam és helyi igazgatás rendszere a 20. század folyamán hazánkban több alkalommal esett át rendszerváltáson, „de lényegében az önkormányzatiság keretét adó közigazgatási rendszerek mindig visszatértek abba a kerékvágásba, amit a korábbi századok kijelöltek”.

A kiadvány hangsúlyozza, a rendszerváltozás olyan jogokat adott a településeknek, amelyeknek korábban sosem voltak birtokában. „Az önkormányzatiság az a politikai tér maradt, amelyben az egyénnek, a kisközösségnek a legtöbb esélye megvan arra, hogy akaratát érvényre juttassa.”

Kapcsolódó írásaink

A levéltárak rangjára emelkedik a RETÖRKI

ĀHa tisztában vagyunk azzal, hogy milyenek voltak a kommunista diktatúra évtizedei, megérthetjük, hogy a rendszerváltás, hibái ellenére, a szabadságot és a demokráciát hozta el számunkra – mondta Nyári Gábor történész, az intézet főigazgatója