Belföld

Varju kezdett dulakodni az őrökkel

A két lejátszott videófelvétel alapján látszik, hogy a politikus akart behatolni az MTV-székház egyik stúdiójába

Választás rendje elleni bűntett, illetve súlyos testi sértés és a garázdaság vádjával áll bíróság előtt Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője. A Fővárosi Törvényszéken tavaly decemberben kezdődött büntetőper tegnapi tárgyalásán az MTV-székház védelmét ellátó biztonsági őröket hallgatta ki tanúként a bíróság.

Varju kezdett dulakodni az őrökkel
A DK-s képviselő tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A tanúk egyöntetűen állították, hogy Varju László 2018. december 17-én be akart törni a stúdióba, ahol ekkor élő adás folyt, és az ő feladatuk az volt, hogy ezt megakadályozzák. Varju az egyik támadása során beszorította egy biztonsági őr lábát, aki súlyosan megsérült, de többen is megsérültek az erőszakosan fellépő politikus behatolási kísérletei során – állították a tanúk. Egyikük, egy azóta elhunyt biztonsági őr nyolc napon túli gyógyuló sérülést szenvedett, Varjuval szemben ennek alapján emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség.

A bíróság két videófelvételt is lejátszott, az egyiket Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő rögzítette a telefonjával. Ezek a felvételek lényegében alátámasztották a biztonsági őrök tanúvallomását, akik a 3-as stúdió ajtaja mellett álló képviselőt kétszer is megemelték, és elvitték a stúdió elől. Mindezt Hankó Faragó Miklós egykori SZDSZ-es igazságügyi államtitkár, Varju László védője bántalmazásnak látta.

Az ügyvéd szerint a biztonsági őröknek, akik közfeladatot ellátó személyek, nem áll jogában bántalmazni egy országgyűlési képviselőt, aki a törvény értelmében hivatalos személynek minősül, és különleges védelmet élvez.

A tanúk azt hangsúlyozták – és ezt a felvételek is alátámasztották – hogy a dulakodást, amelyhez a pszichikai segédletet a Varjuval az MTV székházába együtt érkező országgyűlési képviselők adták, minden esetben a DK-s politikus kezdeményezte, ők csupán az előírt munkaköri kötelességüket teljesítették.

Varju Lászlót a választás rendje elleni bűntett elkövetésével is vádolják. Ez azon alapul, hogy országgyűlési képviselőjelöltként a 2018-as áprilisi választás előtt egy kávézóban találkozott egy függetlenként induló jelölttel, és az ügyészség szerint anyagi juttatást ígért riválisának visszalépése esetén. Varju mindkét vádpontban tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el.

Kapcsolódó írásaink