Belföld

Tények híján nem lesz leszámolás

Kampányígéret volt a fideszesektől való megszabadulás, de a vádaskodás és becsületsértés sokba kerülhet a ferencvárosiaknak

Egy koncepciózus átvilágítás feltételezéseire hivatkozva távolította el Baranyi Krisztina tavaly a Feszofe Kft. vezetőjét, aki azonban pert indított, és első fokon már meg is nyerte.

Tények híján nem lesz leszámolás
Baranyi pártfogoltja, Hadházy Ákos is sokat tud az alaptalan vádaskodásról
Fotó: Facebook

Megszületett az elsőfokú ítélet a IX. kerületi hajléktalanfoglalkoztató cég, a Feszofe Kft. korábbi vezetője által indított munkaügyi perben, a Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiuma nemrég kimondta, hogy Sebők Endre munkaviszonyát jogellenesen szüntették meg, ezért az önkormányzatnak kártérítés címén ki kell fizetnie egyévnyi elmaradt munkabért a kamatokkal együtt. A bíróság megállapította azt is, hogy a munkáltatói jogköröket gyakorló Baranyi Krisztina polgármester becsületsértést és személyi jogsértést is elkövetett a volt ügyvezető ellen, ezért sérelmi díjat is megítéltek első fokon.

Tehát miközben Ferencváros vezetője mögül egymás után kihátrálnak a balliberális pártok – megírtuk, a legutóbbi képviselő-testületi ülésen már a polgármester ellenében születtek döntések –, és a kerületi problémák helyett inkább országos politizálással, most épp a Fudan Egyetem ügyével foglalkozik, az önkormányzatnak viszont anyagi károkat okoz jogszerűtlen döntéseivel, mint a törvénytelen parkolási közbeszerzések miatti újabb és újabb bírságok vagy a Feszofe igazgatója elleni leszámolási akciója.

Amint arról beszámoltunk, a tavaly júliusi testületi ülésen Baranyi – aki egyébként már megválasztása után arról beszélt, hogy „darabszámra tudja”, kik azok az önkormányzatnál, akik lojálisak a Fideszhez, és meg fog tőlük szabadulni – a Feszofe Kft. ügyvezető igazgatójáról szó szerint azt mondta: „már most börtönben a helye”, az azonnali hatályú felmentés esetleges költségeiről pedig kijelentette, „akár kétszázmilliót is megérne” neki Sebők Endre eltávolítása. Természetesen a polgármester a képviselő-testület előtt már nem Sebők „fideszességével” érvelt, hanem az általa kért átvilágítás eredményei­re hivatkozott, és „súlyos szabálytalanságokat” emlegetett.

Bár az átvilágításról készült jelentést a polgármesteri hivatal nem küldte el az érintettnek, végül sikerült hozzájutnia, és így megállapíthatta, hogy abból igencsak fontos tények maradtak ki. Például hogy a vizsgált időszakban több mint ötszázmillió forintos vagyongyarapodás történt annak köszönhetően, hogy több ezer hajléktalan közfoglalkoztatása, illetve a munkaerőpiacra való visszavezetése zajlott, így komoly pályázati pénzeket nyertek el, és a Feszofe programja országos mintaprogrammá vált.

A cégnek egyetlen évben sem voltak likviditási gondjai, miközben megújultak telephelyeik, üzemeket, raktárat, növényházat építettek, és jelentősen bővült a gépparkjuk. Emellett áttértek a biomasszafűtésre, amelynek alapanyagát a kerületben végzett munkák során begyűjtött kertészeti melléktermékek adták, így a korábbi, havi több százezres gázszámla helyett szinte ingyenessé vált a fűtésük.

Sebők Endre rámutatott arra is: számtalan ellenőrzés történt korábban, évente kétszer a munkaügyi központ és a rehabilitációs hivatal vizsgálódott, évente a társadalombiztosítás és az adóhivatal, de volt belső ellenőrzés is, azonban egyetlen elmarasztalás sem történt. A Baranyiék által készített vizsgálati jelentés ugyanakkor hemzsegett a feltételezésektől, bizonyítatlan megállapításoktól, egyértelműen koncepciózus eljárásról volt szó. Ezt látszik alátámasztani a mostani bírósági ítélet is.

Kapcsolódó írásaink

Baranyi magára maradt

ĀA polgármester a bírálatokra gúnyosan reagált, nem volt hajlandó betartani az ülés levezetésének szabályait, és cinikus megjegyzést tett az eucharisztikus kongresszusra