Belföld

Októbertől igényelhető a zöld-csok kölcsön az otthonteremtéshez

A kormány újabb elemmel bővíti az otthonteremtési programot, amely további segítség a gyermekes családok számára. Októbertől igényelhető a zöld-csok kölcsön, amely jelentős pénzügyi segítséget jelent a családoknak az energiatakarékos új otthonok építéséhez, és ezzel hozzájárul a klímavédelmi, energiahatékonysági célok teljesítéséhez is. A részleteket tartalmazó kormányrendelet pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben.

Októbertől igényelhető a zöld-csok kölcsön az otthonteremtéshez
A kormány újabb elemmel bővíti az otthonteremtési programot, amely további segítség a gyermekes családok számára
Fotó: MH

A Magyar Nemzeti Bank által bejelentett, október 4-én induló, 200 milliárd forint keretösszegű NHP Zöld Otthon Program keretében maximum 2,5%-os kamat mellett és legfeljebb 70 millió forint összegig vehető fel hitel új, zöld otthonok építéséhez és vásárlásához.  
 
A kormány jelenleg is kamattámogatást ad azoknak a többgyermekes családoknak, akik építkezéshez vagy lakásvásárláshoz családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK-ot) igényelnek és mellé piaci alapon jelzáloghitelt vesznek fel. Így nekik - 2 gyermek esetén 10 millió, 3 vagy több gyermeknél 15 millió Ft hitelösszegig - csak maximum százalékos kamatot kell fizetniük, az e feletti részt az állam átvállalja.  

A kormány számára kiemelten fontos ugyanakkor, hogy a többgyermekes családok a zöld otthonhoz kapcsolódó finanszírozáshoz a lehető legjobb feltételekkel jussanak hozzá.

Ezért azok a gyermekes szülők, akik új, zöld otthonuk vásárlását vagy építését az NHP Zöld Otthon Program keretében valósítják meg, az említett 10/15 millió Ft-os összegig - CSOK igénybe vétele esetén - a 2,5 százalékos maximális kamatszint helyett teljes kamatmentességre lesznek jogosultak, mert a költségvetés ezt a kamatot megtéríti számukra.  
 
A zöld otthonok megteremtéséhez kapcsolódó finanszírozás célja, hogy még több energiatakarékos otthon épüljön a magyar családok számára. A kedvezményes kamatozású konstrukció október 4-től érhető el a hazai hitelintézeteknél.

Kapcsolódó írásaink