Belföld

Már 184 ezer család otthonteremtését segítette a kormány

Már 184 ezer család otthonteremtését és 25 ezer család lakásfelújítását segítette a kormány. A nemzeti kormány által bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) már 184 ezer család otthonhoz jutását segítette, és az idén elindított otthonfelújítási támogatást is már több, mint 25 ezer család igényelte. A felújításra folyósított támogatások összege meghaladta a 20 milliárd forintot, ezen felül 24 milliárd forintos kormányzati kamattámogatású kölcsönt is már igénybe vettek a családok - olvasható a Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Novák Katalin közleménye szerint a felújításra folyósított támogatások összege meghaladta a 20 milliárd forintot, a családok emellett eddig 24 milliárd forint költségvetési kamattámogatású otthonfelújítási kölcsönt igényeltek.

A kormány 2015-ben vezette be a csokot, az otthonteremtési program részeként 2021 januárjától az új építésű ingatlanok áfája 27-ről 5 százalékra csökkent, a csokkal új otthont vásárlók pedig vissza is igényelhetik az áfát - emlékeztetett. Hozzátette: csökkentek a közjegyzői díjak, a csokkal vásárolt ingatlanok illetékmentesek, többgenerációs otthonok kialakítására - az új lakás építése, vásárlása után járó csok összegének megfelelő - nagyobb támogatás igényelhető, valamint bevezették az otthonfelújítási támogatást, amelyhez kedvezményes - maximum hatmillió forint - otthonfelújítási kölcsön vehető fel. Utóbbit június végéig ötezer család vette igénybe - írta.

A közlemény szerint a kormány célja az otthonteremtési támogatások fenntartása és bővítése, hogy a gyermekes családok saját tulajdonú otthonban nevelhessék gyermekeiket.

Kapcsolódó írásaink