Belföld

Füstbe mehet a dobrevi terv

Zavar az erőben: lebukott a DK elnökségi tagja, mégis van offshore cége, nem mondott igazat, amikor aláírta a feddhetetlenségi nyilatkozatot

Nincs egyetértés a baloldalon. Karácsony nem támogatja a kétharmados jogszabályok feles törvénnyel történő megváltoztatását, ez szerinte hűbelebalázs jogászkodás.

Füstbe mehet a dobrevi terv
A Dobrev Klára vezetéséről szóló híreket csak mozgósításra használják
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A Párbeszéd vezetőinek zárt Facebook-csoportjából származó hozzászólások szerint a Gyurcsány-show felelősei képtelenek voltak normálisan megszervezni az előválasztást, ezért állt le az informatikai rendszer. Erről először az Index írt, de az Origóhoz is eljutottak azok a bejegyzések, amelyek cáfolják, hogy kínai hackerek támadták meg az előválasztás informatikai rendszerét.

Zavar támadt tehát az erőben, amit az is jelez, hogy Karácsony Gergely főpolgármester egyenesen arról írt, hogy nem támogatja a kétharmados jogszabályok feles törvénnyel történő megváltoztatását, mert ez szerinte hűbelebalázs jogászkodás, nem az európai út, és nem segíti a korszakváltást.

A dobrevi terv füstbe mehet, ráadásul a Gyurcsány-pártot még egy csapás érte pénteken. Ráczné Földi Juditról, a DK elnökségi tagjáról, illetve Fejér megye 1-es választókerületének DK-s jelöltjéről a Válasz Online azt írta, hazudott arról, hogy nincs érdekeltsége offshore-cégben. Az előválasztáson indulóknak ugyanis alá kellett írniuk egy feddhetetlenségi nyilatkozatot, amely szerint nincs off-shore vállalkozás a nevükön vagy családjuk tulajdonában. A portál dokumentumokat tett közzé, amelyek ezt Rácznénál cáfolják.

Eközben a XXI. Század Intézet vezető elemzője, Deák Dániel közösségi oldalán tett bejegyzésében próbálta érzékeltetni, hogy suttogó propagandával mondatják ki azt Gyurcsányék: Dobrev elképesztő mértékben vezet a miniszterelnök-jelölt jelöltek első előválasztási fordulójában. Mint írta: megvan az előválasztásnak nevezett adatgyűjtési kampány nyertese, aki Karácsony Gergely. Hozzátette: információi alapján a valódi részvétel huszonöt százalékkal alacsonyabb, mint amit jelentenek, és a Dobrev vezetéséről szóló hírek csupán azt a célt szolgálják, hogy mozgósítsák a szavazókat, és még több személyes adatot gyűjtsenek össze.

Deák úgy véli, az előválasztási kampánynak nincsen valódi tétje, a baloldali pártok már rég megállapodtak a legfontosabb kérdésekben: a közös miniszterelnök-jelölt Karácsony Gergely lesz, de szintén döntöttek már a legtöbb egyéni körzet esetében is.

Az előválasztás csupán egy adatgyűjtés, hiszen a most összegyűjtött személyes adatokat akarják majd a 2022-es parlamenti választás kampányában felhasználni. Az elemző szerint különösen aggályos, hogy a választók személyes adatai külföldre is eljuthatnak.

Kapcsolódó írásaink

Komédiába fulladhat a baloldali előválasztás

ĀAz MSZP elnöke szerint tudatosan hagyhattak nyitva egy informatikai kaput, amely az előválasztási rendszer leállását okozhatta, ezután szándékosan igyekeztek megtéveszteni a választókat