Belföld

„Harcra van szükség a családokért”

Nem a család fogalmának felülvizsgálatára, és nem vitára, hanem harcra van szükség - jelentette ki az Alapjogokért Központ igazgatója a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson pénteken.

„Harcra van szükség a családokért”
Földi-Kovács Andrea, Táncsics Mihály-díjas televíziós újságíró, moderátor, Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, Szilvay Gergely író, a Rubicon Intézet kutatója és Éric Zemmour francia filozófus-esszéista (b-j) A nyilvánosság és a család című panelbeszélgetésen, a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson a Várkert Bazárban
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Szánthó Miklós a rendezvény A nyilvánosság és a család című kerekasztal-beszélgetésén úgy fogalmazott: a család intézményét, a család természetes közegét meg kell védeni.

Azt mondta: a nyilvánosság „totálisan kettévált”, több releváns társadalmi ügyben - „multikulti”, migráció, abortusz, drogliberalizáció, „elnyomottnak tételezett kisebbségek ügye”, gender vagy a család témaköre - két teljesen egymással szemben álló vélemény figyelhető meg.

Az egyik szembenéz a valósággal, a valós problémákkal, a másik saját ideológiájának foglya lett, „a teremtés rendjével szembemenő álvilágot” kreál és ezt az ideológiát akarja ráerőltetni valamennyi társadalomra - jelentette ki Szánthó Miklós szerint egy civilizációnak önerőből fenn kell tudni tartania saját népességét és meg kell védenie a társadalmi rend alapjául szolgáló család intézményét.

Éric Zemmour francia esszéista, politikai újságíró a franciaországi helyzetről beszélt, ahol a demográfiai csökkenés mellett a migráció is jelen van. Emellett „ideológiai harc” is folyik - tette hozzá. Úgy fogalmazott: jogukban áll kritizálni az „LMBT-ideológiát”, ahogy a feminizmust is kritizálhatják, azonban ez nem azt jelenti, hogy automatikusan ellenségei lennének a homoszexuálisoknak.

Azt mondta: Orbán Viktor magyar miniszterelnök az az európai vezető, aki legjobban felmérte, hogy miről van szó, és mennyire fontos harcolni. „A népeinknek ez a túlélési záloga” - mondta a francia újságíró.

Szilvay Gergely író, a Rubicon Intézet kutatója már azt problémaként értelmezte, hogy a mai „posztmodern” világban vita van arról, mi az a család. Hiszen ennek egy magától értetődő társadalmi intézménynek kellene lennie - hangsúlyozta.

Meglátása szerint Magyarországon még meg lehet védeni a család hagyományos elképzelését, Nyugaton azonban inkább már arra kell törekedni, hogy visszaálljon a régi felfogás, hiszen ott ma a család fogalmát az „LMBTQ-mozgalom” tematizálja.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a nyilvánosságban az újfajta családfogalmakkal szemben „ellenpropagandára” van szükség, amely a hagyományos családfelfogást hirdetné.

Kapcsolódó írásaink