Belföld

Karácsony ismét mélyen hallgat

A fővárosi tulajdonú mozik közül csupán egy hajlandó vetíteni az őszödi beszédet feldolgozó filmet

„Főpolgármester úr! Eljött az ideje, hogy megmutassa, ki az úr a Városházán: Gyurcsány Ferenc vagy ön?” – írta Láng Zsolt Karácsony Gergelynek.

Karácsony ismét mélyen hallgat
Gyurcsány kedvencének csak üres kampányszlogen a szólásszabadság
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Nyílt levélben fordult Karácsony Gergelyhez a budapesti Fidesz elnöke, mert szeretné tisztázni, hogy a fővárosi tulajdonú Budapest Film hat mozijából miért csak egy, a Corvin mozi hajlandó vetíteni a 2006. októberi budapesti eseményeket feldolgozó, ElkXrtuk című filmet. Láng Zsolt ugyanis felháborítónak tartja, hogy a fővárosi tulajdonú intézmények így kezelnek egy magyar alkotást, ami a közelmúltunkkal foglalkozik.

„Nem tudunk másra gondolni ennek hallatán, mint hogy a Budapest Film politikai okokból próbálja akadályozni az emberek számára a filmhez való hozzáférést, ez pedig a legsötétebb pártállami időket idézi” – szögezte le Láng, aki úgy érzi, a köztulajdon gyakorlásával visszaélve igyekeznek elhallgattatni egy nemzetközi stábot.

„Főpolgármester úr! Eljött az ideje, hogy megmutassa, ki az úr a Városházán: Gyurcsány Ferenc vagy ön? Sajnos mindenki tudja, hogy az ön közleményeit, internetes szösszeneteit Gyurcsány tanácsadója, Gál J. Zoltán írja, a fontosabb fővárosi cégek élén pedig a bukott, hazug miniszterelnök emberei ülnek.

Ön jobbára országos kampányolással tölti a munkaidejét, most mégis itt lenne a lehetőség, hogy betaláljon a Városházára, és bizonyítsa: nem a régi szocialista pártállam bábozik még mindig a magyar ellenzékkel, nem Aczél György átöltözött utódai döntenek, melyik film kerülhet az emberek elé, és melyik nem. Bizonyíthatná, hogy a demokrácia, a szólásszabadság nem csupán üres kampányszlogen az ön számára, hanem valódi tartalom áll mögötte” – szólította fel a főpolgármestert Láng, aki egyúttal színvallást vár Karácsony Gergelytől a 2006. októberi események kapcsán.

A budapesti Fidesz elnöke szeretne válaszokat kapni kérdéseire, amelyek az egész magyar társadalmat érdekelhetik. „Ön mit javasolt volna egy hasonló helyzetben Gyurcsány Ferencnek? Vagy tanácsadóként akkor javasolhatott? A szabadság, demokrácia és európai értékek jegyében Ön is a karhatalommal verette volna szét a békés tüntetőket, vagy az »előbb-utóbb megunják, hazamennek« mondattal intézte volna el őket? A transzparencia jegyében ön is meghamisította volna a közvélemény-kutatásokat és a költségvetési számokat, hogy választást nyerjen? A hatalom megtartásának érdekében ön is végighazudta volna a teljes kormányzati ciklust, miközben az ország a csőd szélére kerül?” – írta.

Karácsony Gergely lapzártánkig nem reagált a kérdésekre.

Elkotyogott legújabb recept

A baloldali politikusok és elemzők hosszú hónapok óta nyíltan kimondják: mindenáron meg akarják változtatni az Alaptörvényt, akár teljesen szembemenve a jogállam által megkövetelt szabályokkal. A Tűzfalcsoport blogjában úgy fogalmaz: „Az ellenzéki előválasztás legszerencsétlenebb miniszterelnök-jelöltje (na jó, talán Fekete-Győr még nála is rosszabb), Karácsony Gergely elkotyogta a legújabb receptet. Az Európai Unió Bíróságával akarják kimondatni, hogy Magyarország nem jogállam.”

A szervezet szerint Karácsony Gergely nem érti a jogállam működését, ezért sikerült kikotyognia az ellenzék tervét: „Magyarország ellen, a magyar jogállamiság működésével kapcsolatosan az Európai Bíróság hamarosan fog hozni egy döntést. Ez a döntés legjobb tudomásom szerint nem lehet más, minthogy a bíróság meg fogja állapítani, hogy a magyar kormány szisztematikusan leépítette a jogállamot. Erre nagyon komoly tétben mernék fogadni, hogy ez még a parlamenti választás előtt ki fog derülni…” Karácsony igazi látnok, mert az Európai Unió Bírósága még nem tárgyal ilyen kérdést.

Kapcsolódó írásaink