Belföld

Karácsonynak nincs mondandója az őszödi beszédről

Amióta a közvélemény-kutatások egyértelműen kimutatták, hogy Karácsony Gergely népszerűsége a főváros irányítatlansága, az elviselhetetlen dugók miatt megcsappant, átgondolatlan vagdalkozásba kezdett

Karácsonynak nincs mondandója az őszödi beszédről
Karácsony Gergely
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A múlt pénteken sorra adta az interjúkat a hozzá közelálló médiumoknak, ám egyetlen szóval sem érintette az aznap jubiláló, tizenöt évvel korábban kiszivárgott őszödi beszédet. Amikor pedig az utcafórumán felvetették, hogy Gyurcsány Ferenc tanácsadójaként milyen intelmekkel segítette másfél évtizede a hazugságbeszéd elhangzása előtt vagy után főnökét, illetve napjainkban miként vélekedik az akkor elhangzottakról, Karácsony kitért a válaszadás elől.

Másnap a Facebookon azonban már az elhallgatást a konkrét történelemhamisítás váltotta fel, amikor arról írt „… 11 évvel azután, hogy a hatalom felszámolta az igazságos választórendszert”. Csakhogy éppen az általa igazságosnak nevezett választórendszer volt alkotmányellenes.

Az Alkotmánybíróság 2006-ban megállapította, hogy a törvényi szabályozás hiányosságai miatt akkor Magyarországon nem érvényesült az egyenlő választójog alkotmányban rögzített alapelve, és arra kötelezte a képviselőket, hogy 2007. június 30-ig tegyék arányosabbá a választókerületi rendszert, ám erre a Gyurcsány Ferenc vezette kormány képtelen volt.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány politikai strómanja Karácsony

ĀHétértékelő. Hiába az ügyes hatalomtechnika és a rengeteg háttéralku, a baloldal kormányzásképtelen, még az előválasztásnak nevezett színjátékot sem tudták normálisan megszervezni