Belföld

Ismét a Cseh családé a Pannónia Nyomda

Az uniós forrásokkal botrányba keveredett Cseh Katalin édesapja visszavásárolta lánya egykori tulajdonát

Megártott az uniós pénzeső Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője egykori cégének, amellyel szemben a pályázati pénzek ellenére tizenháromszor indult végrehajtási eljárás.

Ismét a Cseh családé a Pannónia Nyomda
Az EP-képviselő ügyében az OLAF, a NAV és a versenyhivatal is nyomoz
Fotó: Európai Parlament

Egy friss hír: a cégnyilvántartás szerint a Pannónia Nyomda Kft. 2021. augusztus 23-án ismét a Cseh család tulajdonába és irányítása alá került. Egész pontosan Cseh Katalin édesapja, Cseh Tibor lett az új tulajdonos és az ügyvezető. Ez az a cég, amelynek ügyvezetéséről lemondott, tulajdonától pedig megvált 2018. január 10-én Cseh Katalin, a Momentum alelnöke, tekintettel arra, hogy politikusi pályára lépett. Ezt megelőzően két európai uniós pályázaton is nyert, összesen 285 millió forint fejlesztési forráshoz jutott az akkor Cseh Katalin tulajdonában álló Pannónia Nyomda.

Mint az a közelmúltban kiderült, a Momentum európai parlamenti képviselőjének cége és a vele gyakorlatilag szimbiózisban működő nyomdaipari üzleti kör 4,5 milliárd forint uniós forráshoz jutott oly módon, hogy kiemelten hátrányos helyzetű kistérségekben, Pest, illetve Nógrád megyében azonos címen fióktelepet hoztak létre, így az uniós projektekhez kapcsolódóan jelentős összegű állami támogatást is le tudtak hívni. Azóta kiderült, hogy Szécsényben a fióktelephez kulcsuk sem volt, holott a fejlesztés megvalósításának teljesítési helyeként a fióktelep volt megjelölve.

Az ügyben egy magánszemély mellett Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő is feljelentést tett, és a NAV Bűnügyi Igazgatóságán a nyomozást is elrendelték. Emellett az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálatot indított az uniós pályázati pénzek kapcsán, a Gazdasági és Versenyhivatal (GVH) és a Közbeszerzési Hatóság is vizsgálódik az ügyben. Felmerült ugyanis annak gyanúja, hogy a pályázatokon elnyert támogatást nem a beruházások elvégzésére fordították, továbbá az is, hogy az új prototípusként beharangozott célt egy, az üzleti körhöz tartozó cég már korábban megvalósította.

Cseh Katalin mindenesetre azt állította, hogy nem is ismeri és semmi köze nincs azokhoz a cégekhez, amelyeknek a fióktelepe Vácott, Szécsényben és Szirákon is ugyanott, ugyanarra a címen van bejegyezve, ahol a Pannónia Nyomda Kft. fióktelepe is, és a bejegyzés akkor történt, amikor az európai uniós pályázatot kiírták.

A Pannónia Nyomda az uniós pénz nagyobb részét egyébként akkor kapta meg, amikor Cseh Katalin már nem volt a cég ügyvezetője és tulajdonosa. Különös mindenesetre, hogy az uniós pénzeső ellenére a Pannónia Nyomda Kft.-vel szemben 2015 májusa után tizenháromszor (!) indult adóhatósági végrehajtási eljárás.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom