Belföld

Benkő: Minden nemzetnek gondoskodnia kell saját biztonságáról

Minden nemzet köteles gondoskodni saját országa, saját népének biztonságáról - emelte ki a honvédelmi miniszter csütörtökön Budapesten, a Magyar Atlanti Tanács (MAT) rendezvényén.

Benkő: Minden nemzetnek gondoskodnia kell saját biztonságáról
Benkő Tibor honvédelmi miniszter
Fotó: MTI/Vajda János

Benkő Tibor felidézte: sokan hivatkoztak arra, hogy a NATO - amelyhez Magyarország 1999-ben csatlakozott - „majd megvéd minket”. Ennek kapcsán felhívta a figyelmet arra, hogy a NATO képessége a szövetséges államok képességéből tevődik össze. A NATO alapszerződése, a washingtoni szerződés 3. cikke is rögzíti: minden ország köteles olyan önerőt, képességet építeni és fenntartani, amellyel garantálni tudja országa és a szövetség védelmét - jegyezte meg.

Emlékeztett arra is, hogy a NATO két veszélyeztetettségi iránnyal számol: keleti és déli - mondta a miniszter, kiemelve: Magyarország mindkét irányban érintett. Ezért is tűzte célul 2016-ban a kormány, hogy Magyarországnak legyen egy erős, ütőképes, korszerű haditechnikai eszközökkel felszerelt honvédsége, amelyben a hazájuk iránt elkötelezett, lojális, kiválóan felkészített katonák szolgálnak - hangoztatta Benkő Tibor.
 

Kapcsolódó írásaink