Belföld

Az átoltottságnak köszönhetően indult újra Magyarország

Az utóbbi hetekben egyre több jel utal arra, hogy az ősz beköszöntével a koronavírus-járvány újabb hulláma söpör végig Európán, s ezzel párhuzamosan a folyamatosan emelkedő esetszámok miatt a kontinens országai az elmúlt időszakban ismételten sorra hoztak meg több szigorító intézkedést, amitől a járvány terjedésének lassulását várják - mutat rá legújabb elemzésében a XXI. Század Intézet.

Az átoltottságnak köszönhetően indult újra Magyarország
Emlékeztető oltás Pfizer-vakcinával a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban
Fotó: MTI/Komka Péter

A vírus láthatóan azokban az országban terjed leginkább, amelyekben a lassú és akadozó oltási programnak köszönhetően a lakosság döntő többsége csak a nyár elején, vagy épp pár hete kapta meg a koronavírus elleni védőoltást - emeli ki az elemzés, amelyet Matyi Tamás jegyez.

"Magyarországon ezzel szemben, annak köszönhetően, hogy az ország vezetése már a kezdetektől fogva nem csinált politikai kérdést a vakcinabeszerzésből, a lakosság nagy része már a tavaszi hónapok végére megkapta a védőoltást, ami miatt sokkal több emberben tudott kialakulni kellő mértékű védettség a vírus különböző variánsaival szemben. Emiatt hazánkban a nyugat-európai országoknál továbbra is enyhébb esetszám-emelkedést tapasztalhatunk, ami az esetleges szigorító intézkedések meghozatalát és azok mértékét is pozitívan befolyásolhatja" - emeli ki a szerző, hozzátéve: sok európai országgal ellentétben Magyarországon a következő hetekben előreláthatólag nem várhatóak komolyabb szigorító intézkedések, azok elkerüléséhez viszont továbbra is elengedhetetlen a lakosság átoltottságának növelése, ami jelenleg az egyetlen hosszútávú és hatékony fegyver koronavírus ellen.

A XXI. Század Intézet elemzése ezúttal az aktuális európai járványhelyzet okait és annak súlyosságát vizsgálja meg, teljes egészében itt olvasható.

Kapcsolódó írásaink

Komédiába fulladhat a baloldali előválasztás

ĀAz MSZP elnöke szerint tudatosan hagyhattak nyitva egy informatikai kaput, amely az előválasztási rendszer leállását okozhatta, ezután szándékosan igyekeztek megtéveszteni a választókat