Belföld

Erősödhet a migráció

Több mint ezer illegális bevándorlót fogtak el egyetlen hétvégén

Az elmúlt hétvégén 1036 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és a katonák Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Tolna és Pest megye területén, valamint Budapesten – tájékoztatott a rendőrség a honlapján.

Erősödhet a migráció
A szakértő szerint milliószám kelhetnek útra a migránsok
Fotó: Police.hu

Pénteken 437, szombaton 246, vasárnap pedig 343 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron. A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során iraki, iráni, szír, líbiai, palesztin, tunéziai, afgán, pakisztáni, török, marokkói, eritreai, kameruni, bangladesi, indiai, valamint egyiptomi állampolgároknak vallották magukat.

A migránsok -  ahogy ez már megszokott - sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Mellettük elfogtak tíz határsértőt, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Az elmúlt héten az ország területén 2668 határsértő migránst tartóztattak fel és kísértek vissza. Az azt megelőző héten – szeptember 6-tól 12-ig – a feltartóztatottak száma 2716 volt. Emellett az elmúlt héten a horvát, román, ukrán határnál és az ország belsejében is elfogtak ötven határsértőt, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 43 gyanúsított ellen indított eljárást a hatóság.

A számok jelzik, hogy a migrációs nyomás állandósult a déli, délkeleti határainkon. Amint arról korábban beszámoltunk, a migránsok nyomása valószínűleg tovább fog erősödni, mert hamarosan nagy tömeg indulhat útnak. Lapunk kérdésére Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója úgy fogalmazott, hogy a kérdés csupán az, százezres vagy milliós nagyságrendben kelnek útra az illegális bevándorlók. A tálib hatalomátvétel miatt megváltozott afganisztáni belpolitikai helyzet tovább növelheti a határainkon megjelenő migránsok számát, ahogy a hidegre forduló időjárás is, vélekedett Horváth József.

Kapcsolódó írásaink