Belföld

Fegyházbüntetést kérnek Czeglédy Csabára

Jövő héten folytatódik Gyurcsányék házi ügyvédjének büntetőpere

Két tárgyalási nappal folytatódik Kecskeméten a baloldal házi ügyvédjének számító szombathelyi politikus, Czeglédy Csaba költségvetési csalás miatt indult büntetőeljárása.

Fegyházbüntetést kérnek Czeglédy Csabára
Czeglédy Csaba
Fotó: MH/Purger Tamás

A nyári ítélkezési szünet, valamint két és fél évvel a vádemelés után jövő hét szerdán és csütörtökön kell bíróság elé állnia Czeglédy Csabának a Czeglédy és társai ügyében indult nagyszabású büntetőperben a Kecskeméti Törvényszéken. A szombathelyi politikust, a DK és a Gyurcsány család házi ügyvédjét, aki jelenleg is a DK képviselőjelöltje Vas megye fővárosában, valamint húsz társát bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolja az ügyészség.

A vád szerint Czeglédy, a munkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. igazgatósági elnöke és bűntársai 2011 és 2017 között leányvállalatok és fiktíven működő iskolaszövetkezetek közbeiktatásával olyan számlázási láncot épített ki, amelynek révén 6,3 milliárd forint általános forgalmi adót, illetve személyi jövedelemadót és járulékot nem fizetettek meg a költségvetésnek.

Az ügyet eredetileg tárgyaló Szegedi Törvényszék hét vádlottat – akik beismerték a bűncselekmény elkövetését, és az ügyészséggel egyezséget kötöttek büntetésük mértékéről – börtönbüntetésre ítélt, miután azonban a Szegedi Ítélőtábla az ügy elbírálásából kizárta a Szegedi Törvényszéket, az eljárást Kecskeméten folytatják le. A terheltek közül kilencen lemondtak a tárgyaláson történő részvétel jogáról, egy vádlott pedig a nyári szünet előtt visszavonta korábbi terhelő vallomását.

Czeglédy Csaba a kihallgatásán ártatlannak vallotta magát. Gyurcsány Ferenc ügyvédje eddig érdemi vallomást nem tett, csupán az általa vélt eljárásjogi törvénysértéseket sorolta, s koncepciós pert emlegetett. A politikusra és hat társára a vádhatóság fegyházbüntetést kér. A Human Operator azon alkalmazottairól van szó, akik a vádirat megfogalmazása szerint közreműködtek „a pénz útjának hamis bizonylatokkal történő elleplezésében”.

Erre azért volt szükség, mert a Human Operator leányvállalatainak bankszámlájáról hárommilliárd forintot készpénzben emeltek le, hogy a feketepénz útját a hatóságok előtt elfedjék. Czeglédyt gazdasági csalással is vádolják, így halmazati büntetésként akár tizenöt év fegyházbüntetést is kaphat.

A DK ügyvédjével szemben időközben az ördög ügyvédje-botrány kapcsán is vádat emeltek, a vádhatóság szerint Czeglédy nem bűnsegéd volt a Borkai Zsolt fideszes győri polgármestert lejárató blog közzétételében, hanem maga az ördög ügyvédje.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom