Belföld

Az OECD szerint Magyarország magas színvonalon teljesített az oktatásban

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2021. szeptember 16-án jelentette meg az idei Oktatási körképét (Education at a Glance 2021: OECD Indicators), amely 2021 májusáig bezárólag vizsgálja az egyes országok oktatási rendszereinek helyzetét és az előttük álló kihívásokat. A 2021-es kiadvány hangsúlyos része a COVID járvány kihívásainak, oktatásra gyakorolt hatásainak ismertetése.

Az OECD szerint Magyarország magas színvonalon teljesített az oktatásban
A szervezet 2021 májusáig bezárólag vizsgálja az egyes országok oktatási rendszereinek helyzetét és az előttük álló kihívásokat
Fotó: MH

Azt írták, hogy az OECD csütörtökön megjelent oktatási körképéből - amely idén májusig vizsgálja az egyes országok oktatási rendszereinek helyzetét és az előttük álló kihívásokat - kiderült, hogy Magyarország a világ legfejlettebb országaival azonos intézkedéseket hozott az oktatásban a járvány hatásainak mérsékléséért és a lemaradással veszélyeztetett tanulók támogatásáért. Ilyen volt a digitális eszközök és tartalmak biztosítása az oktatáshoz való hozzáférés támogatása céljából, valamint a sérülékeny tanulói csoportok számára biztosított, a felzárkózást segítő pedagógiai támogatás a jelenléti oktatásba történő visszatérés során - tették hozzá.

Ismertették: a jelentés alapján Magyarország azon országok közé tartozik, amelyek célzott támogatásokat nyújtottak az oktatás szereplőinek a járvány idején is, így például az állam folyamatosan biztosította az ingyenes, illetve kedvezményes gyermekétkeztetést, valamint többletjuttatást nyújtott a hátrányos helyzetű településeken dolgozó pedagógusoknak a lemorzsolódás megelőzéséért végzett munkájukért.

Kiemelték: a jelentés szerint Magyarországon kívül csak 18 ország biztosított célzott oltási programot a pedagógusoknak.

Az OECD a kiadványában megállapította, hogy a járvány miatt gyakorlatilag minden országban nőtt azoknak a 18-24 éves fiataloknak az aránya, akik sem oktatásban, sem képzésben, sem foglalkoztatásban nem vettek részt. Magyarországon azonban az OECD-átlaghoz képest ez lényegesen kisebb mértékű volt: míg ezen fiatalok aránya az OECD országaiban átlagosan 14,4 százalékról 16,1 százalékra nőtt, addig Magyarországon 14,5 százalékról csak 15 százalékra - olvasható a közleményben.

Kapcsolódó írásaink

Innovatív találmány a hazai iparágban

ĀNyerő magyarok. A százforintos nagyságú, akár tíz évig működő szenzor az állattenyésztésben és a logisztikai szektorban egyaránt nélkülözhetetlen szerepet tölthet be