Belföld

A kimenekítettekért aggódnak Sorosék

Új üzlet a láthatáron a Helsinki Bizottságnak: szerintük a Kabulból érkezett afgánok nem kapnak megfelelő tájékoztatást

Most éppen a halál torkából, a magyar honvédek életének kockáztatásával kimenekített afgánok jogaiért aggódik a Magyar Helsinki Bizottság. A Soros-szervezet nemrég arról posztolt, hogy a Magyarországra menekített afgán embereknek jár a tisztességes tájékoztatás.


Beszámoltak arról, hogy munkatár­saik felvették a kapcsolatot a jelenleg Balassagyarmaton tartózkodó menekülőkkel.
Az Atlatszo.hu drámai írást közölt arról, hogy a befogadóállomáson elszállásolt családok azt panaszolják, több mint tízen laknak egy szobában, ráadásul koedukált vécék vannak, és nem kapnak elég információt.

Major Magda, a Helsinki Bizottság munkatársa a portálnak arról beszélt, a hatóságnak tájékoztatnia kellett volna az afgánokat, szükség esetén tolmács segítségével, hogy milyen eljárás indul az ügyükben, és mik a jogaik. „Bármilyen eljárás csak akkor indulhat el, ha a másik fél egy erről szóló okiraton megadta a személyes adatait és aláírását, az aláírt dokumentumokról pedig jó esetben vagy egy másodpéldányt, vagy pedig egy átvételi elismervényt kellett volna kapniuk”
– fontoskodott a jogvédő.

Hozzátette: „Az afgánok, akikkel beszéltünk, egységesen állítják, hogy a tompai tranzitzónába érkezve valóban aláírtak egy papírt, azonban nem tudták, mit írnak alá, hiszen a legtöbben nem beszélnek magyarul, azok pedig, akik beszélik a nyelvet, annyira fáradtak voltak, hogy nem nézték meg, mi van a papíron, és másodpéldányt sem kaptak.”

A menekültek arról is beszéltek a jogvédőknek, hogy a kabuli reptérnél egy csatornán kellett átkelniük, és igaz, hogy a magyar katonák segítettek ebben nekik, ám a piszkos víztől később többen kiütésesek lettek, és a reptérnél a tűző napon kellett várakozniuk az indulásra, így sokan napszúrást kaptak.

A cikkbe – valószínűleg véletlenül – belekerült egy félmondat arról, hogy nagyon kedvesek velük az emberek
Magyar­országon.

Kapcsolódó írásaink

Soros-szervezet hazug kampánya

ĀNem csupán a baloldali előválasztásban lesz fontos szerepe a spekulánshoz kötődő „civileknek” a jelek szerint, az országgyűlési választásokba is igyekeznek majd beleszólni