Belföld

Karácsony ismét nem vállalja a felelősséget

A főpolgármester meggyőződése, hogy ha valaki hibázott a jogszerűtlen tanársegédi, illetve adjunktusi állása kapcsán, akkor az biztos, hogy nem ő volt

Napokon keresztül nem reagált az Oktatási Hivatal megállapításaira Karácsony Gergely, hogy jogszerűtlenül alkalmazta a Corvinus Egyetem, amikor pedig megkerülhetetlenné vált a válasz, akkor ismételten elhárította a felelősséget.

Karácsony ismét nem vállalja a felelősséget
Karácsonyt szemmel láthatóan már csak a Gyurcsány-show érdekli
Fotó: Karácsony Gergely Facebook-old

Nem először derül ki, hogy Karácsony Gergely semmiért nem vállal felelősséget. Az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy Karácsony sem angol nyelvvizsgával, sem PhD-fokozattal nem rendelkezik, holott korábbi életrajzaiban előfordult, hogy erre hivatkozott. Emlékezetes mentegetőzés volt a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltjétől, amikor a nem létező tudományos fokozatának feltüntetését életrajzírójára fogta, ahogy az általa meghonosított szuperpasszív-nyelvtudás az ügyetlen hárítás szinonimájává vált.

Az Oktatási Hivatal a Corvinus 32 oktatójának alkalmazását vizsgálta, és bár a személyi adatok védelme érdekében nem nevesítették a megállapításokat, könnyen azonosítani lehetett Karácsony Gergelyt, akinek alkalmazása érdekében súlyos jogszabálysértéseket követett el az intézmény. Karácsony tanársegédi kinevezése nem felelt meg az egyetemi szabályzatnak, mert nem volt meg a feltételként előírt legalább egy C típusú nyelvvizsgája, vagy ezzel egyenértékű államilag elismert oklevele.

Az adjunktusi kinevezése is szabálytalannak bizonyult, mert Karácsony a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem kezdte meg a doktorjelölti jogviszonyt. A szabályzat szerint a kinevezési feltételek között rögzíteni kellett volna, hogy három éven belül doktorjelölti jogviszonyt kell létesítenie, ellenkező esetben felmentik állásából. Ez azonban a határidőig nem történt meg. Az Oktatási Hivatal vizsgálata összegzően azt állapította meg: Karácsony tanársegédi kinevezése az intézményi szabályzatnak nem felelt meg, adjunktusi kinevezése pedig a törvényi előírásnak sem.

Karácsony akkor oktathatott – a hivatal vizsgálata szerint jogszerűtlenül – tanársegédként, illetve adjunktusként a Corvinuson, amikor azt a baloldali elkötelezettségéről ismert Mészáros Tamás rektor vezette, aki 2002 és 2006 között az ÁPV Rt. igazgatósági elnöke volt, így a balliberális kormányokkal szoros kapcsolatban állt. Ezekben az években Karácsony már bizalmi embere lehetett az MSZP–SZDSZ-kormánynak is, amelyet jól mutat, hogy cége, a Social Report Bt. mintegy 25 millió forintnyi megbízást kapott a Gyurcsány-kormánytól.

Az Oktatási Hivatal vizsgálata előtt Karácsony Gergely még azt hangsúlyozta: „Legyen hát világos: büszke vagyok arra a közel tíz évre, amit oktatóként töltöttem a Corvinuson, büszke vagyok a tanítványaimra, büszke vagyok a közösen végzett tudományos munkára.”

A büszkesége azonban már elszállt, a problémáról kizárólag az egyetem tehet, legalábbis a Media­works Hírcentrum riporterének egy utca­fórumon a jogszerűtlen alkalma­zását firtató kérdésére válaszolva leszögezte: „Ha valaki hibázott, akkor az biztos, hogy nem én voltam”. Azt már nem tette hozzá, hogy PhD-fokozatának megszerzésében, lehe­tetlen feltételeivel is, az egyetem akadályozta meg.

Kapcsolódó írásaink