Belföld

Lassabb a járvány felfutása az idén

A delta variáns miatt nő az oltakozási kedv

Tizenkét beteg meghalt, és újabb 873 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte hétvégi összesítőjében tegnap a Koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 5 840 588 embert oltottak be, közülük 5 545 538-an a második, 512 000-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

Lassabb a járvány felfutása az idén
Szlávik János
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kormányzati portál adatai szerint az aktív fertőzöttek száma 6502, kórházban 266 főt ápolnak, közülük 34-en vannak lélegeztetőgépen.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a TV2 Mokka című műsorában elmondta, egyszerre támadhat a koronavírus negyedik hulláma és az influenzajárvány is, ami nagy bajt okozhat. A szakember hozzátette, érdemes tesztet készíttetni, ami kimutatja, melyik betegségről van szó – erre a háziorvosnál is van lehetőség. Brazíliában végzett vizsgálatok szerint azok köré-ben, akik megkapták az influenza elleni oltást, valamennyire védettek a koronavírus súlyos szövődményei ellen is, így érdemes mind a két vakcinát beadatnunk magunknak – jegyezte meg a szakember.

Kijelentette: a tavalyi adatokhoz képest egyelőre jól állunk, lassabb hullámkezdést látunk, mérsékelten emelkednek az esetszámok. Viszont sokkal több beteg van kórházban, mint egy éve, aminek az lehet az oka, hogy nem vette fel mindenki az oltást, vagy annak mind a két adagját – tette hozzá Szlávik. Az oltási hajlandósággal kapcsolatban kifejtette, mintha a delta variáns sokakat meggyőzne, és enyhén nőne az oltakozási kedv.

A fiatalok közel negyven százaléka már megkapta a vakcinát, és ez az adat lassan, de továbbra is emelkedik. Dánia példája, ahol nagyon magas az átoltottság, jól mutatja, hogy az oltás biztonságot nyújt, és így minden korlátozást el lehetett törölni – mutatott rá a főorvos. Arról, hogy sokan félnek a harmadik oltás okozta vérrögképződéstől, a szakember közölte, a vakcina utáni egy hétben ajánlatos napi két és fél liter folyadékot fogyasztani, ami ötven százalékkal csökkenti a mellékhatásokat.

A betegségen átesettek számára nem ajánlatos a harmadik oltás, hiszen köztük sokan vannak, akiknél szuperimmunitás alakul ki, aminek következtében nagyon magas az ellenanyagszintjük – mondta Szlávik János.