Belföld

Jogsértően alkalmazták Karácsonyt

Lelepleződött a főpolgármester: az Oktatási Hivatal vizsgálata igazolta, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje nem dolgozhatott volna tanársegédként és adjunktusként az egyetemen

Nyelvvizsga kellett volna ahhoz, hogy Karácsony Gergely tanársegédként dolgozhasson a Corvinus Egyetemen – állapította meg az Oktatási Hivatal vizsgálati jelentése. Nemcsak ez hiányzott, hanem a PhD doktori fokozatot sem sikerült letennie Budapest mai főpolgármesterének. Az MSZP, LMP és a Párbeszéd miniszterelnökjelölt-jelöltje cinizmussal reagált saját hazugságai lelepleződésére.

Jogsértően alkalmazták Karácsonyt
A Párbeszéd társelnöke meg sem próbálta szépíteni a bizonyítványát
Fotó: MH/Purger Tamás

A Bennfentes.net közzétette az Oktatási Hivatal vizsgálati jelentését, amelyet Karácsony Gergely nyelvvizsga-botrányának kirobbanása után hivatalból indítottak az érintett Corvinus Egyetemen. A hivatal az ellenőrzést a 2004–2021 közötti időszakra vonatkoztatva végezte el, az érintett munkakörben foglalkoztatottak közül harminckét oktató alkalmazásának körülményeit ellenőrizték.

Ezek között négy olyan oktatót találtak, akik esetében szabálytalanságok, jogsértések felmerültek. A kifogásolt esetek egyike volt Karácsony Gergely foglalkoztatása, akit a Corvinuson először tanársegédként, később pedig adjunktusként is alkalmaztak. Utóbbi kinevezésnél a munkaadó számára nyilvánvaló volt, hogy Karácsony nem rendelkezik doktori fokozattal – ami a kinevezés egyik objektív feltétele volt –, de mivel Karácsony ígéretet tett a doktori iskola befejezésére, a kinevezését az akkori tanszékvezető, Lánczi András megelőlegezte.

A Corvinus Egyetemen, illetve elődjénél, a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen a tanársegédi állásnak két feltétele volt: felsőfokú egyetemi vagy mesterfokozatú végzettség és legalább egy nyelvből C típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű államilag elismert bizonyítvány.

Ezenkívül előírták a doktori képzés megkezdését is, ám ezzel kapcsolatosan az Oktatási Hivatal semmilyen dokumentumot nem talált a mai főpolgármester anyagában. Az adjunktusi kinevezéshez ennél többre volt szükség, a felsőfokú doktori fokozat megszerzésére, vagy a doktori programban történő részvétel okiratára is.

Karácsonynak tehát nem volt meg a megfelelő a képzettsége, így jogszerűtlenül alkalmazta őt a Corvinus Egyetem a 2000-es évek második felében – ezt rögzítette az Oktatási Hivatal vizsgálata. Nyelvvizsga kellett volna például ahhoz, hogy tanársegédként dolgozhasson, de nem volt neki, mint ahogy később a PhD doktori fokozatot sem sikerült megszereznie.

A főpolgármester az Oktatási Hivatal jelentésében foglaltakat cáfolni, illetve árnyalni sem próbálta, ellenben elkezdett lakájmédiázni, mintha az újságírók tehetnének arról, hogy akkori munkáltatója jogsértően alkalmazta, illetve maga élt vissza az egyetem rektorának megelőlegezett bizalmával.

„Azért nem fejeztem be a doktori képzést, mert már két éve aktívan foglalkoztam a politikával” – reagált korábban közösségi oldalán Karácsony Lánczi Andrásnak, a Corvinus Egyetem mai rektorának levelére. Arra már nem tért ki, hogy az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként miért hazudott a 2018-as országgyűlési választási kampányban, amikor a pártja honlapján azt állította: 2007-ben az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetében doktori (PhD) fokozatot szerzett.

A valóság az, hogy Lánczi 2004-ben még tanszékvezetőként vette fel Karácsonyt az egyetem politikatudományi tanszékére, aki ekkor már PhD-hallgató volt az egyetem szociológia tanszékén. „Miután 2012-ben lejárt az a nyolc év, amit a törvény előírt, miszerint csak az alkalmazható egyetemen, aki maximum ennyi idő alatt megszerzi a doktori címet. Ő viszont ezt nem teljesítette, ezért 2012-ben közöltem vele, hogy emiatt az egyetemi állását meg kell szüntetnem” – írta levelében a rektor.

Kapcsolódó írásaink

Szertefoszlott a baloldali mítosz

ĀHétértékelő. Kiszelly Zoltán politológus szerint a nemzeti és a keresztény értékeket erősítő eucharisztikus kongresszus a csendes többség ünnepe volt a gyűlölködőkkel szemben