Belföld

Református elismerést kapott Novák Katalin

Milotai Nyilas István-emlékérmet vehetett át a családokért felelős tárca nélküli miniszter a 11. Szatmár Határok Nélkül elnevezésű református találkozón szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyecseden.

Református elismerést kapott Novák Katalin
A Milotai Nyilas István Emlékéremmel kitüntetett Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az elismerés átadása után a Szatmár Határok Nélkül református találkozón tartott istentisztelet után a nagyecsedi református templomban
Fotó: MTI/Balázs Attila

A református templomban tartott ünnepségen Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke laudációjában a miniszter szakmai életútját méltatva azt mondta: Novák Katalin tudja, mit jelent a csapatmunka és tudja a közéletnek az egyik fontos titkát, azaz „a célba bejutni csak együtt lehet és csak együtt érdemes”.

Balog Zoltán szerint nem szabad eltagadni azt, hogy az ország családpolitikában elért „csodálatos” eredményei mellett vannak még szegény, rászorult, hátrányos helyzetű emberek, olyanok, aki lemaradtak és nem kaptak még elég segítséget a felzárkózáshoz. Ezeket az embereket a politikusok észrevenni nem szokták, Novák Katalin azonban képes erre - hangsúlyozta a református püspök, hozzátéve, a miniszternek a hivatali kötelessége mellett jut ideje önkéntes munkára is. Megjegyezte, az elért eredmények önmagukért beszélnek, a magyar családpolitikának nemzetközi hírneve van, Novák Katalin szakmai munkájának elismeréseként pedig számos kitüntetést vehetett már át.

A Szatmár megye egykori püspökéről elnevezett elismerést, Bíró Lajos szobrászművész által készített emlékérmet Fülöp István, a Reformátusok Szatmárért Egyesület elnöke adta át Novák Katalinnak.

A miniszter elmondta: ez a kitüntetés számára emlékeztető lesz magyarsága mellett reformátusságára is. „Ha ezt a két dolgot rögzíteni tudom magamban, akkor tudni fogom azt, hogy melyik úton induljak el, melyik döntés a helyes, melyik érdeket kell kiszolgálnom, hogy hová kell állnom” - fogalmazott a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédében nagy dolognak nevezte a korlátozások nélküli közös ünneplést, valamint köszönetet mondott a jelenlévőknek és a szervezőknek a rendezvény megszervezéséért.

Az emlékérmet évente kétszer adja át a civil szervezet, a szeptemberi református találkozó mellett október végén, a reformáció emléknapján tartanak ünnepséget. A kitüntetett világi és egyházi személyiségeket a református egyház és egyesület javára kifejtett tevékenységükért jutalmazzák.

A szombati eseményen igét hirdetett Balog Zoltán mellett Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, valamint köszöntőt mondtak a határon túli református egyházmegyék vezetői.

Az ünnepségen Novák Katalin átvette a Magyar Református Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete címét is.

Kapcsolódó írásaink