Belföld

Novák Katalin: Az emberi életet védeni kell

Az emberi élet védelmének fontosságáról beszélt a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken Debrecenben, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség fenntartásában működő, Immánuel Otthon és Iskola új épületének ünnepélyes átadásán. A létesítményben hetven fogyatékkal élő gyereket látnak el.

Novák Katalin: Az emberi életet védeni kell
Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség fenntartásában működő, Immánuel Otthon és Iskola egyik tanulójával az intézmény új épületének avatásán
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Az emberi életet a fogantatástól védelem illeti meg, védeni kell minden körülmények között. Akkor is, ha csak kevéssé szembetűnő, vagy teljesen látható az élet és a test tökéletlensége - mondta Novák Katalin.

A család erőforrás, tehát védeni kell, akkor is, amikor nehézségei vannak, és akkor is, amikor látszólag könnyebbek a hétköznapjai - fogalmazott a miniszter. Novák Katalin elmondta, a magyar kormány anyagi támogatást nyújtott az otthon bővítéséhez. Ez is csak töredékében tudja kifejezni azt a munkát és szolgálatot, amelyet az otthon alkalmazottai végeznek - tette hozzá.

Jövő év január 1-jétől a minimálbér szintjére emelkedik a gyermekek otthongondozási díja (gyod) - jelentette be a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák emlékeztetett: a kormány 2019. január 1-jén vezette be a gyodot, ezt a támogatási formát a halmozottan sérült, súlyos fogyatékossággal élő gyermekek családjai igényelhetnek.
A gyod összege jelenleg havi 147 ezer forint, de jövőre ez ismét emelkedik és eléri a minimálbér szintjét - mondta a miniszter, emlékeztetve arra, hogy a kormány 2019 óta több lépésben emelte az akkor még ápolási díjnak nevezett juttatás összegét.
A gyod emelése jelentős segítség lesz a súlyosan, halmozottan sérült, önellátásra képtelen gyermekeket nevelő családoknak - tette hozzá Novák Katalin.

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának elnöke igei köszöntésében arról beszélt, hogy olyan tér, terület és „megtestesülés” nyílt, ahol Isten lehetőséget nyit a cselekvésre.

Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő az elfogadás, a szeretet és a türelem fontosságáról szólva azt mondta, ezekről a fogalmakról ebben az intézményben lehet a legtöbbet tanulni. „Itt lehet megtapasztalni a szeretetnek azt a mélyen emberi esszenciáját, amire semmi nem rakódik, semmi manír, semmi gesztus, semmi hátsó gondolat” - mondta.

Az Immánuel Otthon és Iskola a gondoskodó Debrecen legszebb és legfontosabb értékei közé tartozik - mondta Papp László, a város polgármestere. Kifejtette, az ott dolgozók naponta megkísérlik a rájuk bízott gyerekeknek megmutatni, hogy az élet rengeteg örömöt tartogat a számukra, és azt, hogy nincsenek elveszve, ők és szüleik nem maradnak támasz nélkül az elsőre talán reménytelennek tűnő helyzetben.

A város és az egyházak közötti jó kapcsolatra utalva a polgármester elmondta, 72 ezer debreceni diák közül 8900 gyerek jár egyházi fenntartású oktatási intézménybe, így Debrecen a felekezeti oktatás szempontjából is sokszínű kínálatot nyújt.

Az idén harmincéves Immánuel Otthon és Iskola új épületének építési költségéhez több mint 1,1 milliárd forintot a Bethlen Gábor Alap biztosított, 500 millió forintot pedig az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program pályázatán nyert el az oktatási intézmény.

Győri Zsófia igazgató tájékoztatása szerint a korábban szintén iskolaként használt, hatezer négyzetméter alapterületű, korszerű tantermekkel, terápiás helyiségekkel, sószobával, tornateremmel és játszóudvarral felszerelt épületben 84 férőhely áll rendelkezésre.

Jelenleg hetven, halmozottan fogyatékkal élő gyereket és fiatalt gondoznak. Az iskola másik, Pacsirta utcai épületében ötven ellátottról gondoskodik az intézmény hatvannyolc dolgozója - tette hozzá.

Az eseményen köszöntőt mondott Oláh István, a Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora, áldást mondott Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

Kapcsolódó írásaink