Belföld

Nincs értelmezhető jövőképe a baloldalnak

Hétértékelő. A fővárosiak emlékeznek még a Tarlós Istvánnal fémjelzett időszakra, és össze tudják hasonlítani azt a jelenlegi helyzettel, a hatalmas dugókkal – mondta Deák Dániel

Minden várakozást felülmúló sikeres a kormánypártok „Stop Gyurcsány! Stop Karácsony” elnevezésű aláírásgyűjtése, Budapesten olyanok is aláírják a petíciót, akik 2019-ben még Karácsony Gergelyre szavaztak – jelentette ki Deák Dániel politikai elemző.

Nincs értelmezhető jövőképe a baloldalnak
Látványosan bezuhant Karácsony Gergely népszerűsége
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Komoly bajban Karácsony Gergely, hiszen bezuhant a népszerűsége, már Budapesten is megelőzi őt Dobrev Klára, ami korábban elképzelhetetlen lett volna – mondta lapunknak Deák Dániel politológus, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Ennek tragikus kampánya mellett az is oka – fejtette ki –, hogy Budapesten áldatlan állapotok uralkodnak, hatalmasak a dugók, emiatt a választók büntetik a főpolgármestert.

Ezt Karácsony kampánycsapata is észrevette, emiatt a múlt héten: a főpolgármester Facebook-oldalára harmincmillió forintot költöttek, óriásplakát és telefonos kampány is indult, amiben Karácsony a közlekedési káoszt „átmeneti kellemetlenségnek” nevezte – idézte fel az elemző.

Deák szerint mindez ablakon kidobott pénz, hiszen a Fidesz által indított „Stop Gyurcsány! Stop Karácsony” elnevezésű aláírásgyűjtés minden várakozást felülmúló sikert arat, Budapesten olyanok is aláírják a petíciót, akik 2019-ben még Karácsony Gergelyre szavaztak. Hozzátette: a fővárosiak emlékeznek még a Tarlós Istvánnal fémjelzett időszakra és össze tudják hasonlítani mindazt a jelenlegi helyzettel.

Az elemző megjegyezte, a közlekedési dugók természetesen hozzátartoznak a nagyvárosi élethez, azonban a mai főpolgármester nem enyhíteni akar azokon, hanem inkább ront a helyzeten az össze nem hangolt lezárásokkal, az értelmetlenül felfestett biciklisávokkal és az autósellenes intézkedésekkel – mutatott rá.

A politológus úgy véli, az egész baloldalra jellemző, hogy míg a jobboldal képes víziót megfogalmazni, el tudja mondani a választóknak, milyen Magyarországot szeretne, addig a balliberális politikusok – az Orbán-fóbián kívül – érdemi jövőkép megfogalmazására nem vállalkoznak. Mint Deák kifejtette, Karácsony plakátjain is csupán annyi szerepel, hogy le tudja győzni Orbánt. Ez azonban a tapasztalatok szerint kevés lesz a választók többségének megnyerésére, hiszen ahhoz valódi alternatíva felmutatására van szükség – hangsúlyozta.

A jelek szerint azonban a baloldal nincsen abban az intellektuális állapotban, hogy egy ilyen komplex víziót megfogalmazzon – folytatta –, ami választ ad a világban zajló folyamatokra. Elég csak arra gondolni, hogy míg a kilencvenes években a baloldal vezetője, Horn Gyula négy nyelven is beszélt, és komoly nemzetközi kapcsolatrendszerrel bírt, addig Karácsony Gergely még a saját nevét sem képes helyesen leírni, és egyetlen idegen nyelvet sem beszél.

Deák Dániel beszélt arról is: mindezek ellenére komoly külföldi támogatást kap a magyarországi baloldal, az amerikai demokraták mellett Brüsszelből is segítik őket. Ennek egyik része a pénzügyi zsarolás, például a helyreállítási alap forrásait akár a választásokig sem fizethetik ki Magyarországnak. Erre azonban – tette hozzá – felkészült a nemzeti kormány és minden fejlesztési forrás rendelkezésre áll a költségvetésben, így hiába próbálkozhatnak Brüsszelből ilyen módon beavatkozni a választási kampányba, az szerinte kudarccal fog végződni.

Mindez jól rávilágít arra, hogy Magyarország biztos pont lett az utóbbi években: stabil a gazdaság, a politikai rendszer és a koronavírus-járvány negatív hatásait is hamar leküzdötte az ország. Az elemző interpretációjában a sikeres válságkezelésnek és a magas gazdasági növekedésnek minden társadalmi csoport érezheti majd a gazdasági hasznát.

Kapcsolódó írásaink

Meg sem építette volna a kerítést a baloldal

ĀHétértékelő. Nemcsak a főpolgármester bevándorláspárti álláspontja, hanem a Budapesten uralkodó áldatlan állapotok miatt is csökken Karácsony Gergely támogatottsága – véli Deák Dániel

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom