Belföld

Meg sem építette volna a kerítést a baloldal

Hétértékelő. Nemcsak a főpolgármester bevándorláspárti álláspontja, hanem a Budapesten uralkodó áldatlan állapotok miatt is csökken Karácsony Gergely támogatottsága – véli Deák Dániel

Katasztrofális állapotokat idézett elő az amerikai kivonulás Afganisztánból, szemmel láthatóan nem tudták felmérni reálisan az afgán hadsereg erejét és a tálibok esélyeit – mondta lapunknak Deák Dániel politológus a múlt hét legfontosabb világpolitikai fejleményéről.

Meg sem építette volna a kerítést a baloldal
Karácsony Gergely
Fotó: MH/Purger Tamás

Az afganisztáni helyzet miatt Joe Biden amerikai demokrata elnököt a balliberális oldalról is sokan támadják, hiszen hetekkel korábban elképzelhetetlennek nevezte a tálib hatalomátvételt, ami két hét leforgása alatt bekövetkezett – mondta lapunknak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Hozzátette, nem meglepő, hogy zuhanni kezdett Biden támogatottsága, az Egyesült Államok tekintélye tovább csökkent, Kínában például azon ironizálnak, hogy az amerikai elnökválasztás is tovább tartott, mint a tálib hatalomátvétel.

Az amerikaiak elhibázott politikája az európai szövetségeseket is rosszul érintette, hiszen hatalmas migrációs hullámra lehet számítani – folytatta az elemző. Megjegyezte, az európai vezetők nyilatkozatai ellentmondásosak, hiszen miközben mindenki azt hangoztatja, nem akarják megismételni a 2015-ös migrációs válságot, többen a migránsok befogadására biztatnak, például Ursula von der Leyen és Angela Merkel. Egyre többen akarnak majd Afganisztánból Európába jönni, így a magyar határvédelemnek ismét hatalmas szerepe lesz – jelentette ki Deák.

Hangsúlyozta: a magyar baloldalra a migráció kérdésében nem lehet számítani, a határt védő kerítést ők fel sem építették volna, Karácsony Gergely pedig nemrég elárulta a német Die Zeitnek, hogy most is a migránsok befogadását támogatják, ugyanakkor mivel ez népszerűtlen álláspont, nem beszélnek róla.

A baloldal az első adandó pillanatban eleget tenne a brüsszeli elvárásoknak és nagy számban fogadna be migránsokat, ezért a 2022-es parlamenti választás ismét a migrációról, Magyarország kulturális és társadalmi jövőjéről fog szólni – állapította meg az elemző.

Rámutatott ugyanakkor, hogy nem csak bevándorláspárti álláspontja miatt, hanem a Budapesten uralkodó állapotok miatt is csökken a főpolgármester támogatottsága. A fővárosban drogos hajléktalanbandák tartják rettegésben a járókelőket, a nyári iskolaszünetben is hatalmasak a közlekedési dugók az értelmetlenül lezárt sávok, illetve az összehangolatlan felújítások következtében – sorolta Deák.

Leszögezte: Karácsony nem foglalkozik érdemben Budapest ügyeivel, csak az előválasztási kampányával, és szokásához híven a kormányra mutogat, miközben a fővárosiak biztonságának garantálása és a közterek rendbetétele fővárosi hatáskör.

A baloldali előválasztást a politológus úgy értékelte, Gyurcsányné Dobrev Klára botrányok nélküli kampányt folytat, így több mérésben is a legnépszerűbb miniszterelnök-jelöltté vált. Gyurcsány Ferencnek bármelyik forgatókönyv kedvező, ő csak nyerni tud az előválasztáson: Karácsonyt az ujjai köré csavarta, a fővárosban gyakorlatilag a DK irányít, van köztük egy jól kialakított együttműködési modell, amelyben Karácsony a politikai kiszolgálója lett Gyurcsánynak, míg a felesége esetében nem nagyon kell magyarázni, hogy Gyurcsány irányítja.

Kapcsolódó írásaink

Gyurcsány bedarálta az ellenzéket

ĀHétértékelő. A bukott kormányfő kiénekli a Momentum szájából a sajtot, az előválasztás valójában arról szól, hogy kinek lesz a legtöbb mandátuma