Belföld

A polgárok döntő többsége támogatja a határkerítés létét

A magyar társadalom elsöprő többsége, 81 százaléka támogatja, hogy Magyarország továbbra is határkerítéssel védekezzen az illegális bevándorlókkal szemben – derül ki az Alapjogokért Központ legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A polgárok döntő többsége támogatja a határkerítés létét
Az elmúlt hónapokban jónéhány erőszakos határátlépési kísérlet történt Kiszombor, Ásotthalom, Mórahalom és Bácsalmás térségében
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A2015-ben az ország déli részén felépített határzárat tízből nyolc választókorú magyar ma is támogatja - mutat rá az Alapjogokért Központ, hozzátéve: mindez azt jelenti, hogy a választókorúak közül körülbelül 6,5 millióan helyezkedtek a határkerítést támogató, illegális bevándorlást pedig elutasító kormányzati álláspontra.

A növekvő migrációs nyomással szembeni, határzárral történő védekezés társadalmi támogatottsága továbbra is vitán felül áll
A növekvő migrációs nyomással szembeni, határzárral történő védekezés társadalmi támogatottsága továbbra is vitán felül áll
Fotó: Alapjogokért Központ

Az illegális migráció elleni védekezés nem pusztán az afganisztáni fejlemények miatt aktuális, hanem mert a legfrissebb adatok szerint a déli határszakaszon 2021 első nyolc hónapjában 300 százalékkal több illegális bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok, mint 2020 azonos időszakában - a Központ felmérése szerint pedig a növekvő migrációs nyomással szembeni, határzárral történő védekezés társadalmi támogatottsága továbbra is vitán felül áll. Ezt igazolja, hogy csak tízből egy magyar (10 százalék) foglalt el „billegő" álláspontot a kérdés kapcsán, és csupán a válaszadók 6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elutasítja a déli határra telepített kerítést.

A magyarok döntő hányada megtartaná a kerítést
A magyarok döntő hányada megtartaná a kerítést
Fotó: Alapjogokért Központ

A közvélemény-kutatás arra is rávilágít, hogy a magyarok szerint az elhibázott afganisztáni NATO-kivonulás miatt fokozódik majd az Európára nehezedő migrációs nyomás. A megkérdezettek 67 százaléka gondolta úgy, hogy a közép-ázsiai ország biztonsági helyzetének változása miatt növekedni fog a bevándorlás Európa határainál, míg 14,5 százalékuk szerint nem áll majd be jelentős változás az afganisztáni események ellenére sem. A válaszadók közül mindösszesen 5 százalék mondta azt, hogy szerinte csökkenni fog a kontinens irányába történő migráció.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom