Belföld

Szijjártó: Magyarország erős EU-ban érdekelt

Magyarország abban érdekelt, hogy az Európai Unió erős legyen, de ennek érdekében a szövetségnek is változnia kell - mondta a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Somogy megyei Kötcsén, a Polgári Magyarországért Alapítvány Polgári Piknik elnevezésű rendezvénye előtt újságíróknak.

Szijjártó: Magyarország erős EU-ban érdekelt
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik a sajtó munkatársainak a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényén, a Polgári Pikniken a kötcsei Dobozy kúriánál
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter a találkozónak helyet adó Dobozy Kúriánál hozzátette: Magyarország exportjának 77-78 százaléka az EU-ba irányul, az ország érdeke az uniós tagság, és az EU-nak is érdeke a magyar tagság.

Kérdésre válaszolva kijelentette: ma is az ország európai uniós tagságára szavazna.

Elmondta, az EU külügyminisztereinek pénteki szlovéniai tanácskozásán azt tapasztalta: „nem sikerült megérteni azt, hogy 2015-ben az EU eddigi legnagyobb kihívását, válságát okozták azzal, hogy korlátozás nélkül hívtak migránsokat”.

„Most ugyanez történik a nagyok részéről, bár egyre többen vagyunk, akik ez ellen nyíltan meg mertek szólalni” - fogalmazott.

Objektum doboz

Közölte, a V4-ek továbbra is a legerősebb szövetséget alkotják az EU-n belül annak ellenére, hogy vannak kísérletek, amelyek próbálják gyengíteni az összefogást.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva reagált a magyar labdarúgó-válogatott Anglia elleni csütörtöki budapesti mérkőzésén történtekre. Azt mondta, fel kell lépni a rasszista megnyilvánulások, a magyarokat érintő „bántó általánosítás”, és a kettős mérce ellen. Fel kell lépni az ellen is, hogy ellenséges, rasszista hangulatról beszéljenek a budapesti mérkőzéssel kapcsolatban - közölte.

Objektum doboz

„Voltak rasszista megnyilvánulások, de ennek alapján 60-70 ezer ember viselkedését minősíteni képtelenség” - fogalmazott a miniszter.
 

Kapcsolódó írásaink