Belföld

Karácsony titokzatos ötvenmilliárd forintja

A főpolgármester kezdeményezésére ma szavaznak a Fővárosi Közgyűlésben az atlétikai világbajnokság megrendezéséről, bár a viadalt Budapest nem mondhatja le

Miközben Karácsony Gergely főpolgármester a kormányt vádolja mindennel, a Fővárosi Önkormányzat kiadásai megugrottak, és 50 milliárd forintról titkolóznak. A Fővárosi Közgyűlésben ma szavazhatnak az atlétikai világbajnokság megrendezéséről, amit Budapest nem mondhat le.

Karácsony titokzatos ötvenmilliárd forintja
Karácsony Gergely főpolgármester a kormányt vádolja mindennel
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az önkormányzati választás előtt az átláthatósággal és a részvételiséggel kampányoló Karácsony Gergely főpolgármesterként már korántsem ennyire nyitott a fővárosiak felé. A számára nem szimpatikus médiumokat nagy ívben kerüli, csak azoknak ad interjút, akiktől nem kell félnie, hogy számon kérik, két év alatt miért is növekedett meg egyharmadával a Fővárosi Önkormányzat kiadása.

Helyettesétől, Kiss Ambrustól tudhatjuk, hogy amíg 2019-ben 216 milliárd forintnyi kiadással gazdálkodott Budapest, addig ez az összeg két esztendő alatt 291 milliárd forintra ugrott. Ha a 2019-es 216 milliárd forintnyi kiadást összevetjük az erre az évre tervezett 217 milliárdos bevétellel, jól látható, hogy észszerű gazdálkodás mellett a Tarlós István korábbi főpolgármester idején felhalmozott kétszázmilliárdos tartalékot nem kellett volna felélni.

A 75 milliárd forintnyi kiadásnövekedésből mindössze 25 milliárdra ad Kiss Ambrus magyarázatot a szolidaritási hozzájárulás növekedésével, ahogy a csaknem félszáz tanácsadó – a kiszivárgott adatok alapján havi átlagosan 750 ezer forintos apanázsa – sem vihet el többet egymilliárd forintnál.

Megpróbáltuk megtudni a Fővárosi Önkormányzattól, hogy milyen további okokkal magyarázható a kiadások ugrásszerű növekedése, ám lapzártánkig nem kaptunk választ a kérdésre, azaz 50 milliárd forintnyi titokzatos pluszkiadás terheli a budapestieket.

Mindettől függetlenül tény, hogy Karácsony Gergely jelentős kiadással járó intenzív médiakampányba kezdett a baloldali miniszterelnök-előjelöltek versenyében, megcsappant népszerűségének helyreállítása érdekében. Ezt a célt szolgálhatja a Fővárosi Közgyűlés mai rendkívüli ülésének egyik napirendi pontja. A képviselők arról szavaznak majd, hogy a 2023-as budapesti atlétikai világbajnoksághoz korábban adott támogatásukat visszavonják-e.

Minderről Lattmann Tamás nemzetközi jogász már kifejtette, hogy a főpolgármesternek nincs hatásköre ebben az ügyben, a kormány a főváros nélkül is meg tudja rendezni az atlétikai vb-t, mivel a Nemzetközi Atlétikai Szövetség a kormánnyal állapodott meg a rendezésről. A baloldali többség várhatóan kiáll a főpolgármester mellett, ugyanakkor több szakértő is felhívta a figyelmet arra, hogy a budapesti kerületek sokat veszthetnek, de semmit nem nyernek egy ilyen döntéssel.

Ahogy Pikó András, Józsefváros polgármestere is utalt rá, a támogatás visszavonásával sok milliárd forintnyi egészségügyi fejlesztést tesznek kockára a képviselők. A kormánnyal kötött megállapodás szerint ugyanis az atlétikai vb támogatása ellenében az Egészséges Budapest Program keretében tízmilliárd forint felhasználására minden évben Budapest tehet javaslatot.

Kapcsolódó írásaink