Belföld

Az atlétikai vb ellen szavazott a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés

A baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés nem támogatja az atlétikai világbajnokságot, bár ennek jogi kötőereje nincs, hiszen kiderült, ettől még megrendezik a világbajnokságot. A vétó-próbálkozás természetesen nem Karácsony Gergely ötlete volt, hanem Gyurcsány Ferencé. 

Az atlétikai vb ellen szavazott a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés
Karácsony Gergely
Fotó: MH

A budapesti dugókról próbálja elterelni a figyelmet Karácsony Gergely főpolgármester és az általa vezetett Fővárosi Közgyűlés azzal, hogy visszavonná a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez adott hozzájárulást. A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén ugyanis 18-13 arányban megszavazta a baloldali többségű testület, hogy Budapest vezetése nem kíván a 2023-as atlétikai világbajnokság házigazdája lenni. Karácsony Gergely főpolgármester javaslatát a Momentum frakció módosításaival fogadták el. Ez egyelőre csupán gyenge próbálkozás a főváros részéről, de a tényleges vétó sem befolyásolná érdemben az atlétikai vb megrendezését, hiszen a főváros nincs a szerződő felek között. 

A javaslat vitájában Karácsony szerint a kormány megszegte a korábbi megállapodást az atlétikai világbajnokságról, bár ezt nem sikerült konkrétumokkal alátámasztania. Hassay Zsófia, a Fidesz képviselője azt ismertette, hogy a tulajdonosi bizottságon nem ment át karácsony és Gy. Németh Erzsébet javaslata az atlétikai világbajnoksághoz való hozzájárulás visszavonásáról.

Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője szerint, az ellenzéki előválasztási cicaharc része a Fővárosi Közgyűlés. Nem a dugókról, az hanyatló közterületekről akar beszélni a fővárosi vezetés. Láng szerint a konkrét dolgokról kell beszélni, és nem olyanokról, amihez nincs köze a Fővárosi Közgyűlésnek. Hozzátette: a megállapodás része volt számos fejlesztés is, amelyek ellenzéki vezetésű önkormányzatokat (is) érintettek.

Kapcsolódó írásaink