Belföld

Karácsony munka helyett jópofizik

Fidesz: Visszás, amikor a főpolgármester azzal dicsekszik, hogy egész nap járja az előválasztási kampányhelyszíneket. Ennyire veszi komolyan a szolgálatot, amire felesküdött?

Karácsony Gergely azzal, hogy vissza akarja vonni a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez adott hozzájárulást, a budapesti dugókról próbálja elterelni a figyelmet. Gerő András történész politikai fogolynak nevezte a főpolgármestert.

Karácsony munka helyett jópofizik
Tordai Bence és Karácsony Gergely kampányüzemmódban
Fotó: Párbeszéd Magyarországért Face

„Kellemetlen, hogy Karácsony Gergely, aki elvileg miniszterelnök-jelöltnek készül, egy elemzővel van elfoglalva a Facebookon. Nincs elég munka, főpolgármester úr? Ha időben felkelne és bemenne a munkahelyére, látná, hogy bizony van. De a budapestiek problémái helyett a kampányolással van elfoglalva. Sajnos meg is látszik ez a fővároson” – reagált Deák Dániel politológus tegnap a főpolgármester újabb videójára.

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint sokan viccesnek találják, hogy a főpolgármester reggel fél 9-kor, „amikor a magyarok java már a munkahelyén dolgozik, frissen ébredve, még puffadt fejjel, duzzadt szemekkel és dünnyögő hangon videónaplózni kezd”. Kevésbé vicces azonban ez azok számára, akik elszenvedői a főpolgármester kényelmes életvitelének – mutatott rá az elemző.

Karácsony – akit Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője hétfőn „sportállású” főpolgármesternek titulált – botrányt kavaró bejelentkezését azzal mentegette, lehet, hogy ő nem kel hajnalban, mint Orbán Viktor, de attól ő még nyolc órában főpolgármester. Deák visszaszólt: „Egy város- vagy országvezetői feladat egész napos, huszonnégy órás elfoglaltság.

Amikor egy ember vezetőnek jelentkezik, emberek terheit viseli a hátán, akkor a munka nem ér véget nyolc óra után.” A politológus arra is felhívta a figyelmet, hogy Karácsony Gergely, „aki egyetlen idegen nyelvet sem beszél, ráadásul a saját nevét sem tudja helyesen leírni”. Azon az ajánlóíven ugyanis, amit a Párbeszéd társelnöke, a P–MSZP–LMP miniszterelnök-jelöltje Jakab Péternek adott, „Karácsoly Gelgely” szerepel. „Ez aztán igazán komoly mélyrepülés” – értékelt Deák Dániel.

Kevésbé vidám hangulat a mindennapi idegőrlő dugóban az Andrássy úton
Kevésbé vidám hangulat a mindennapi idegőrlő dugóban az Andrássy úton
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A fővárosi Fidesz azt tudakolta a főpolgármestertől: Budapest ügyeivel vajon ki foglalkozik, amíg ő és csapata egész nap kampányol? Szerintük „visszás, amikor azzal dicsekszik, hogy egész nap járja az előválasztási kampányhelyszíneket, emberekkel szelfizget és baloldali szövetségeseivel jópofizik egész nap”.

Karácsony Gergely „Budapest irányítására kapott felhatalmazást a választópolgároktól 2019 őszén, neki főpolgármesterként éjt nappallá téve a budapestiekért kellene dolgoznia. Munka lenne bőven” – állapította meg a kormánypárt. Hozzáfűzték: a városvezető „nem azt a munkát végzi amivel megbízták, amiért a fizetését kapja az adófizetőktől”. „Ennyire veszi komolyan a demokráciát és a szolgálatot, amire felesküdött?” – vetette fel a Fidesz.

Tegnap a főpolgármester közölte, a Fudan-ügy miatt azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy vonják vissza a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges támogatást. Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője úgy reagált: „az egy százaléknyi Karácsony a 99 százaléknyi Gyurcsány javaslatára épp a fővárosi dugókról akarja elterelni a figyelmet”. Mráz Ágostán Sámuel, a Nézőpont csoport vezetője a közmédiának szintén arról beszélt, a főpolgármester azzal, hogy vissza akarja vonni a vb megrendezéséhez adott hozzájárulást, a budapesti dugókról próbálja elterelni a figyelmet.

Mráz véleménye szerint Karácsony bajban van, mert az előválasztási kampány ellenére sem emelkedik a népszerűsége. Akik két éve bizalmat szavaztak neki, azok is elégedetlenek a munkájával, mert a főváros tele van dugókkal, az iskolakezdéssel pedig várhatóan még nagyobb lesz a baj – magyarázta az elemző. Megjegyezte: a főpolgármester azzal, hogy egy korábbi ígéretét szegi meg, a hitelességét áldozza fel, hogy ne a számára kellemetlen témákról legyen szó. Emellett árt a főváros gazdaságának, és az előválasztási kampány érdekében magára haragítja a választókat. Karácsony Gergelynek azonban az „elterelési hadművelettel” sem sikerül majd feledtetnie a dugókat, mert azok idegesítik a fővárosiakat, akik felelőst keresnek emiatt – hangsúlyozta Mráz.

Gerő András történész a Hír TV Csörte című műsorában Karácsony Gergely bukdácsolása kapcsán kijelentette: „Ez az ember egy politikai fogoly. Nem elvárható tőle, hogy aktívan tevékenykedjen, éppen ellenkezőleg, azt várják tőle, hogy ne csináljon semmit, a politikai játékteret pedig engedje át azoknak az erőknek, amelyek segítették őt megválasztani.”

Kapcsolódó írásaink