Belföld

Csődközelbe juttatta a fővárost Karácsony

Nincs olyan projekt, amit töröltünk vagy leállítottunk volna – füllentett tegnap a főpolgármester-helyettes

Drámai hangvételű interjúban ecsetelte Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes tegnap a Népszavának, hogy két év alatt kétszázmilliárd forintot élt fel Budapest baloldali városvezetése. Eközben ötletszerűnek tűnő fairtás folyik, és az ott lakók megkérdezése nélkül költöztetnek hajléktalanokat egy fővárosi tulajdonú bérházba. Úgy tűnik, a teljes összeomlás közelébe jutott a baloldali vezetésű Fővárosi Önkormányzat, ezt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes meg sem próbálta titkolni.

Csődközelbe juttatta a fővárost Karácsony
Szomorú Budapest
Fotó: MH/Katona László

A városvezető a Népszavának nyilatkozva kijelentette: „Szeptember 4-re minden működésre fordítható állampapírunk és készpénzünk elfogy, onnantól hitelkeretből működik a város.” A csődhelyzeten nincs mit csodálkozni, hiszen a baloldali politikus szavai azt mutatják, hogy teljesen alkalmatlanok a városvezetésre. Előbb kijelentette: „2021-ben 217 milliárd bevételből 291 milliárd forintos kiadást kellene fedezni” – e szerint a hiány 74 milliárd forint –, pár mondat múlva viszont már azt mondta: „A költségvetésben szereplő 83 milliárdos hiányt eleve a meglévő szabadfelhasználású pénzekből akartuk fedezni.” A beszélgetés egyetlen perce során tehát kilencmilliárddal ugrott meg a hiány, ami arra utal, hogy a főpolgármester-helyettes nem mindig tudja pontosan, hogy mit beszél.

Szomorú Budapest
Fotó: MH/Katona László

Ez később is beigazolódott, amikor leszögezte: „Nincs olyan projekt, amit töröltünk vagy leállítottunk volna.” A valóságban – amint arról többször beszámoltunk – számos betervezett, előkészített projektet állított le a 2019-ben megválasztott új fővárosi vezetés, így a IV. és a XVIII. kerületben sem valósul meg a korábban már elfogadott térfejlesztés, továbbá az ugyancsak előkészített dél-pesti kerékpárút tervét is elvetette a „kerékpárosbarát” városvezetés.

Kiss Ambrus azt sem cáfolta, hogy Tarlós István főpolgármestertől kétszázmilliárd forintos többlettel vették át a kasszát, és két év alatt ezt a hatalmas pénzt élte fel a jelenlegi városvezetés. Az interjúból azonban az is kiderül, hogy a városháza alkalmazottai nem maradnak fizetés nélkül, a 41 kiemelt díjazásban részesülő tanácsadó továbbra is megkapja a pénzét, miként arról sem beszél Kiss Ambrus, miért lett ötmilliárd forinttal drágább a Lánchíd felújítása.

Tettrekészségnek nyoma sincs. Karácsony hétfő délelőtt fél 10-kor álmos szemekkel, kávézgatva jelentkezett be a Facebookon
Tettrekészségnek nyoma sincs. Karácsony hétfő délelőtt fél 10-kor álmos szemekkel, kávézgatva jelentkezett be a Facebookon
Fotó: Karácsony GergelyFacebook-oldala

A fővárosi Fidesz eközben felidézte, hogy Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán néhány nappal ezelőtt még azt írta, a fákra különösen a belvárosi kerületekben van szükség, ahol akár húsz-huszonöt fokkal is melegebb a felszín, mint a zöldebb városrészekben. „Ennek ellenére a baloldali vezetésű VII. kerületben elkezdték a Klauzál téri fák kivágását, pedig a tér felújításáról még semmilyen lényegi döntés nem született. Úgy látszik, a Karácsony által reklámozott zöldfordulat még várat magára” – fogalmazott közösségi oldalán a Fidesz budapesti szervezete. Az eset nem példátlan, hiszen tavaly az ugyancsak baloldali vezetésű VI. kerületi Benczúr utcában gyérítették a fákat.

A fejetlenségre tegnap Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetője, korábbi józsefvárosi polgármester is felhívta a figyelmet: „A fővárosi és kerületi baloldal teljes egyetértésben hajléktalanokat költöztetett a Kőbányai út 22. szám alatti ház 71 lakásába. A régi lakók fel vannak háborodva, kosz van mindenhol, és ürülék között kell lépkedniük a folyosón. Panaszkodnak, mert őket senki nem kérdezte meg, senki nem tájékoztatta. Ráadásul félnek szólni is, mert ha felmondják szerződésüket, nincs hova menniük.”

Kapcsolódó írásaink