Belföld

A gyerekekről nem lehet többé „elfeledkezni”

Az Egyszülős Központ szerint a megelőlegezett tartásdíjról szóló, már az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat óriási eredmény, és érezhető változást hozhat a családok életében

Ilyen nagy lépésre a tartásdíjak megelőlegezésében még nem volt példa – mondta lapunknak Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője a tartásdíjak rendezése miatt benyújtott törvényjavaslat kapcsán.

A gyerekekről nem lehet többé „elfeledkezni”
„Nem tűrt halasztást a változtatás” – mondta lapunknak Nagy Anna
Fotó: MH/Katona László

A törvényjavaslatnak nagyon örülünk, az elmaradt tartásdíjak az egyik legnagyobb nehézséget jelentik az egyszülős családok számára – mondta lapunknak Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője. Amint arról korában beszámoltunk, a héten került az Országgyűlés elé az a törvényjavaslat, ami a tartásdíjak körül kialakult anomáliákat szüntetné meg.

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint a jogszabállyal a gyermekek védelmét és az érdekeik érvényesülését biztosítanák.

Nagy Anna leszögezte: a változtatás nem tűrt halasztást, mert a gyerekek mintegy egynegyede nem kapja meg azt a tartásdíjat, ami járna neki – emiatt az egyszülős családok több mint a fele szegény. A jelenlegi rendszerben a gyereket nevelő szülőnek kell utánajárnia az elmaradó tartásdíjnak. Sokszor azonban az éveken keresztül tartó procedúra végén sincs eredmény.

Az Egyszülős Központ adatai szerint 90 ezer körüli azoknak a gyerekeknek a száma, akik nem kapják meg a tartásdíjat annak ellenére, hogy mindenki tudja, hol él a másik szülője. A késve érkező, kevesebb vagy rendszertelen tartásdíjakról a központnak nincs adata, mert a gyermeket nevelő szülő gyakran „lenyeli” az elmaradást, tőle pedig nem kérdezi meg senki, el tudja-e tartani a gyerekeket egyedül.

Nagy Anna kifejtette: a törvényjavaslat szerint az állam előlegezné meg az elmaradó tartásdíjat, amit a különélő szülőnek később be kell fizetnie. „Az állam sokkal hatékonyabban tudja behajtani a tartozásokat, mint a szülők, és ez remélhetőleg hatással lesz azokra, akik most úgy gondolják, nyugodtan »elfeledkezhetnek« a gyerekükről, úgysem fogja őket számon kérni senki” – magyarázta Nagy Anna.

A megelőlegezett tartásdíj óriási eredmény, és érezhető változást fog hozni a családok életében, vélekednek az egyszülősök. Ugyan jelenleg is létezik a megelőlegezés intézménye, ám kevesen tudják igénybe venni: alacsony keresetű – 57 ezer forint/fő jövedelmű – családok kérhetik hat havi elmaradás után, a maximális összeg 14500 forint havonta. Talán ennek is köszönhető, hogy a 2017-es adatok szerint mindössze 8400 gyerek után fizettek megelőlegezett tartásdíjat.

„A mostani javaslat eltörölné ezt a jövedelemhatárt: minden család igénybe tudná venni, akihez nem jut el a tartásdíj és a mostani összeg helyett ötvenezer forintra nőne a maximum. Ilyen nagy lépésre a tartásdíjak megelőlegezésében még nem volt példa” – jelentette ki a központ vezetője.

Képzés felnőtteknek

Reagálás azon kihívásokra, amelyekkel a fiatalok a járvány során találkoznak

A fiatalok lelki egészségére és a felnőttek pandémia alatti támogató szerepére hívja fel a figyelmet a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány legújabb kampánya. A #FelelősFelnőtt akció célja, hogy rávilágítson azokra a kihívásokra, amelyekkel a gyerekek és a kamaszok nap mint nap találkoznak a koronavírus-járvány idején. Az alapítvány által megosztott edukációs és kreatív anyagok, valamint szakmai interjúk a szülőket, pedagógusokat, rokonokat, szakembereket segítik abban, hogy eredményesebben tudják támogatni a fiatalokat ebben a nehézségekkel teli időszakban.

A kampányhoz készült videókban Ráskó Eszter humorista-pszichológus mesél a Kék Vonal munkájáról és a felelős felnőttségről. A kampány követői a Kék Vonal (amelynek munkájáról lapunk is többször beszámolt) weboldalán, valamint közösségi felületein olvashatják a folyamatosan bővülő interjúkat. Emellett a Fontos vagy interaktív e-learning játék segítségével arról is tanulhatnak, hogy miként beszélgethetnek fiatalokkal lelki gondokról, tabutémákról vagy akár öngyilkossági gondolatokról.
(VT)

Kapcsolódó írásaink