Belföld

Politikai alapon osztják a parkolóhelyeket Budapesten

Politikai alapon jelölnek ki a helyi lakosoknak szóló parkolóhelyeket, ahol esténként csak ők állhatnak meg, hogy munkából hazatérve ne kelljen parkolóhelyet keresni - írta meg a Metropol.

Politikai alapon osztják a parkolóhelyeket Budapesten
Politikai alapon osztják a parkolóhelyeket Budapesten
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A főváros vezetése szórakozik az V. kerület lakóival, a belváros már tavaly többször kérte, hogy a kerületi polgármestereknek legyen lehetősége kijelölni parkolóhelyeket, ahol esténként csak a helyi lakók állhatnak meg autóikkal.  Azt ötletet a belvárosban nem, viszont az ellenzéki vezetésű Terézvárosban most be kívánják vezetni, a parkolóhelyek 30 százalékán, este 18 és reggel 7 óra között csak a helyi lakosok autói parkolhatnak.

Az ötlet Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi (Fidesz-KDNP) polgármestertől származik, akit viszont kihagytak az egész programból. 

A főváros erről szóló sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely meg sem jelent, hiszen éppen kampányol, miniszterelnöki álmokat dédelget.  2020 novemberében Szentgyörgyvölgyi Péter az egész fővárosra vonatkozó javaslatot tett le a főpolgármester asztalára azzal, hogy módosítsa a közgyűlés a parkolási rendeletet. Így a kerületi polgármesterek kijelölhették volna saját kerületük lakói számára azokat a parkolóhelyeket, amelyeket csak helyiek vehetnek igénybe.

Karácsony Gergely ezt elutasította, mondván, a közgyűlés egy magasabb rendű törvény miatt nem módosíthatja parkolási rendeletét, illetve a közterületi parkolás újraosztását sem módosíthatja. Ezzel szemben Terézváros megkapta a lehetőséget a kizárólagos parkolóhelyek kijelölésére. 

6 hónapig semmilyen egyeztetés nem történt, legalábbis a belváros tudtával és bevonásával az ügyben. 

A Metropol azt írja, Szentgyörgyvölgyi Péter kezdeményezésére 2021. augusztus 11-én asztalhoz ült Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke és Strang Tamás, a BKK infrastruktúra-fejlesztési vezetője. 

A főváros jogalapot nélkülöző feltételeket tudatott, együttműködés, de még szóbeli megállapodás sem született. 

Szentgyörgyvölgyi Péter egyszer csak, múlt pénteken 16.44 órakor meghívót kapott emailen egy hétfő 10 órakor tartandó, a témával kapcsolatos fővárosi sajtótájékoztatóra.

A belvárosiak csodálkozva hallották az ominózus hétfői sajtótájékoztatón, hogy Balogh Samu kabinetfőnök partnerként emlegeti az V. kerületet. Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester szerint legutóbb, amikor ő személyesen egyeztetett a BKK és Karácsony Gergely munkatársaival, csak ultimátumot kapott tőlük, és önhatalmúlag jogi megalapozottság nélküli feltételeket támasztottak. Ráadásul Szentgyörgyvölgyi szerint olyan feltételeket szabtak neki, ami a már meglévő lakossági parkolóhelyek rovására menne.

Kapcsolódó írásaink