Belföld

Tanévkezdési segítség

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is számos karitatív szervezet támogatja a rászorulókat adománygyűjtési akciókkal

Kiemelkedő támogatást nyújt a tanévkezdéshez a kormány idén is, ezzel több százezer iskolás és óvodás korú gyermek családja kap segítséget. Eközben több civil szervezet is gyűjtést indított a rászorulók tanévkezdésének megsegítésére.

Tanévkezdési segítség
A nehéz helyzetben lévő gyerekek beiskolázását könnyíthetjük meg
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Magyarország kormánya az idei tanévkezdéshez kapcsolódva is kiemelkedő támogatásban részesíti a gyermekes családokat. A lépést üdvözölte a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak), amely közlemé­nyében rámutatott: a kormány járványügyi intézkedéseinek köszönhetően szeptemberben újra iskolapadba ülhetnek az általános és középiskolás diákok.

Felhívták a figyelmet, hogy a családok számára az iskolakezdés időszaka különösen megterhelő, és komoly pénzügyi manőverezést igényel, ezért a szervezet számba vette azokat a kedvezményeket, amelyek sok család életét könnyíthetik meg.

Nagy segítségnek nevezték, hogy a szeptemberi családi pótlékot már augusztus utolsó hetében folyósítja a Magyar Államkincstár. Fontos tudnivaló – írták –, hogy a munkáltató támogathatja a munkavállalók gyermekeinek iskolakezdését, és úgy is dönthet, hogy mindkét szülőnek biztosít iskolakezdési támogatást. Ez arra az esetre is kiterjed, ha mindkét szülő ugyanannál a munkáltatónál dolgozik.

Ez a támogatási forma mint választható cafeteriaelem nagy segítséget nyújthat a családoknak az alapvető tanszerek mellett a szükséges kiegészítő eszközök beszerzéséhez. Az iskolakezdési támogatás feltétele, hogy a szülő családi pótlékra jogosult legyen.

Idén is több önkormányzatnál igényelhető beiskolázási támogatás, amelynek összege általában 6–20 ezer forint között mozog. Fontos feltétel, hogy a diák lakcíme azon a településen legyen, ahol a támogatást igénylik.

Az előttünk álló tanévtől már minden nappali tagozatos diák ingyenes tankönyvellátásban részesül – emlékeztetett a Ficsak, hozzátéve, hogy a köznevelésben és a szakképzésben tanulóknak sem kell fizetni a könyvekért. A tanévkezdésre minden iskolában rendelkezésre állnak majd a tankönyvek, kiszállításuk már augusztus elején elkezdődött.

A gyermekek ingyenes és kedvezményes étkeztetése ebben a tanévben is folytatódik. A bölcsődékben és óvodákban is térítésmentes az étkeztetés azoknak a gyerekeknek, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, továbbá vagy maguk, vagy testvérük tartósan beteg vagy fogyatékossággal él. Ingyen étkezhet az a gyermek is, akit nevelésbe vettek, aki nagycsaládban él, azaz ahol három vagy ennél több gyermeket nevelnek a szülők. Az a gyermek, aki olyan családban él, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb minimálbér nettó összegének 130 százalékát, szintén térítésmentesen étkezhet.

A kormány mellett több civil szervezet is pénzadomány-, illetve tanszergyűjtési akciót indított, hogy a befolyó összegekből, tárgyakból rászoruló családokat támogathassanak. Legyen öröm az iskolakezdés! elnevezéssel idén is elindult a Katolikus Karitász akciója, amely Magyarország egyik legnagyobb iskolakezdési segélyprogramja. A Karitász idén is azt tűzte ki célul, hogy tízezer diák iskolakezdését tegye könnyebbé, különösen a nagycsaládosoknak és a hátrányos helyzetűeknek.

A segélyakcióval nem csupán az eszközök beszerzését segítik, hanem utalványokkal és egyedi támogatásokkal is a családok mellett szeretnének állni. Az önkéntesek személyes jelenlétével, a folyamatos kapcsolattartással az egész tanévben biztonságot adnak a családoknak, és szükség szerint enyhítik a mindennapi terheiket.

Ehhez kéri a szervezet az adományozók felajánlásait. Az akcióhoz a 1356-os adományvonal hívásával (egy hívás 500 forint támogatást jelent) vagy online adományozással, esetleg átutalással lehet csatlakozni. A támogatásokat, a tanszereket augusztus végén és szeptember elején, az iskolakezdés első napjaiban adják át. A szervezet iskolakezdési akciója szeptember 15-ig tart.

A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Református Szeretetszolgálat idén is elindítja tanszergyűjtő akcióját. A Radírozzuk ki a különbségeket címet viselő kampány célja megkönnyíteni a tanévkezdést a nehéz helyzetben lévő családok számára, illetve hogy adományokkal csökkenteni tudják az iskolakezdéssel járó kiadásokat. Pénz- és tárgyi adományokkal egyaránt hozzá lehet járulni a gyűjtőakcióhoz. A szervezet szerint a legnagyobb szükség füzetre, tollra, ceruzára, radírra, tolltartó­ra, filctollra, zsírkrétára, vízfestékre, temperára, rajzlapra, vonal­zóra, tornazsákra, körzőre van. Az adományokat a szervezet már meg is kezdte kiszállítani, hogy az iskolakezdés előtt eljuttathassák a rászoruló családoknak.

Ugyancsak adománygyűjtő akciót indított az Ökumenikus Segélyszervezet: az Iskolakezdés együtt! elnevezésű kezdeményezés részeként már meg is kezdték az első adománycsomagok összeállítását. A szervezet idén is gyermekenként tízezer forint értékű, minőségi tanszerekből összeállí­tott, személyre szabott csomagok­kal szeretné támogatni a nehéz sorsú iskolásokat. Szeretnék elérni, hogy az iskolakezdés a koronavírus miatt most még nehezebb helyzetbe került családok számára ne az eladósodásról, hanem a gyerekek felzárkózásának esélyéről szóljon.

A civil szervezet idén is kétezer gyermek beiskolázásának támogatására hirdetett meg adománygyűjtést, amihez a 1353-as adományvonalon hívásonként 250 forinttal lehet hozzájárulni. Az akcióhoz a www.iskolakezdesegyutt.hu oldalon akár bankkártyával is adományozható tetszőleges összeg.

Kapcsolódó írásaink