Belföld

Kásler: Hazánk hetek óta folyamatosan készül a negyedik hullám megelőzésére és kezelésére

Az Operatív Törzs vezetőiként Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások minisztere és Pintér Sándor belügyminiszter fogadta a World Health Organization (WHO) képviseletében Tedros Adhanom főigazgató urat, aki Magyarország és az Egészségügyi Világszervezet együttműködése és jó kapcsolata okán örömét, a magyar járványkezelés tekintetében pedig elismerését fejezte ki - tudatta az Emmi vezetője Facebook-bejegyzésében kedden.

Kásler: Hazánk hetek óta folyamatosan készül a negyedik hullám megelőzésére és kezelésére
Kásler Miklós, Tedrosz Adhanom és Pintér Sándor
Fotó: Facebook/Kásler Miklós

A tárcavezető közölte: Tedros Adhanom őt magát és Pintér Sándort Genfbe invitálta, hogy a nemzetközi közösség előtt is beszámolhassanak a magyar védekezés tapasztalatairól.

„Főigazgató urat tájékoztattam, hogy a kezdetektől a megelőzésre és a gócpontok izolálására törekedtünk, mindezek mellett pedig folyamatosan próbáltuk megismerni és megérteni a vírust. 2020. január 24-én ebben a szellemben hívtam össze az érintett háttérintézményeket, majd január 31-én, a kontinens országait messze megelőzően alakult meg hazánkban a járvánnyal szembeni védekezésért felelős Operatív Törzs” - emlékeztetett Kásler, hozzátéve: ennek köszönhetően Magyarország az európai országokhoz képest 2-3 héttel előbb hozott meg minden járványügyi intézkedést.

„A járvány első hullámában így 5-6 ezer megbetegedést azonosítottunk, és az egészségügyi ellátórendszer esetében is elkerülhettük a világ több országában látott drámai összeomlást” - mutatott rá Kásler.

A miniszter elmondta: a vírus megismerése érdekében Magyarországon saját vizsgálatokat végeztünk, a fertőzések kezelésére és gyógyítására saját protokollt dolgoztunk ki, mindezek mellett pedig Semmelweis Ignác nyomdokain haladva nagy hangsúlyt fektettünk a fertőzés-megelőzésre.

„Csatlakoztunk a közös európai vakcinabeszerzéshez. Azonban a nyugati vakcinák sem a várt mennyiségben, sem pedig a szerződésben rögzített időben nem érkeztek meg hazánkba, ezért a hiány pótlása érdekében kapacitásainkat Szputnyik és Sinopharm oltóanyagokkal erősítettük meg” - mondta a WHO vezetőjének Kásler, aki felidézte: a vakcináció által több mint 12 ezer magyar ember életét lehetett megmenteni, közülük hozzávetőleg 4,5 ezer honfitársunk életét és egészségét keleti vakcinának védték meg, abban az időszakban, amikor a nyugati vakcinák hiányában ezeket a honfitársainkat elveszítettük volna.

„Hazánk hetek óta folyamatosan készül a negyedik hullám megelőzésére és kezelésére. Erőfeszítéseket teszünk a nem átoltottak minél gyorsabb átoltására, lehetővé tettük a 12-18 éves korosztály oltását és négy hónapon túl a harmadik vakcina alkalmazását” - hangsúlyozta Kásler, aki bejegyzésében tudatta: a WHO vezetője felkereste az Országos Onkológiai Intézetet, gratulált az intézmény szervezéséhez és fejlesztéséhez, valamint az ott folyó szakmai munkához és az intézmény WHO regionális központtá válásának célját támogatásáról biztosította.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink