Belföld

Ismét megnőtt Fonyód vonzereje

A Balaton-parti városban egyre több vendégéjszakát töltenek a pihenni érkezők a korszerűsítéseknek köszönhetően – Korábban a szabadstrandot követelő szocialisták tették fizetőssé a helyi fürdőket

Nem szokatlan, hogy a szocialisták mást mondanak ellenzékben, mint amit hatalomra jutva tesznek, ezt példázza Fonyód esete is, ahol az őket leváltó fideszes polgármester, Hídvégi József a város hosszútávú érdekeit szem előtt tartva alakított ki szabadstrandokat.

Ismét megnőtt Fonyód vonzereje
Fonyód partszakaszának már negyven százaléka szabadon megközelíthető
Fotó: MH/Purger Tamás

A közösségi oldalakon gyakran találkozhatunk olyan kommentekkel, amelyek arról számolnak be, hogy a Balaton partján napozók feje fölött elhúz a szocialista párt szabadstrandokat követelő molinóját maga után vonó repülőgép. Ezt a Fonyódon üdülők is tapasztalhatják.

– A várost kétezer-hatig vezető szocialista és liberális vezetés nem támogatta a szabadstrandok kialakítását – emlékezett vissza Hídvégi József polgármester. Hozzátette: Azt láttuk, hogy a város népszerűsége visszaesett a korábbi évtizedhez képest, jelentősen csökkent az itt töltött vendégéjszakák száma. Akkor, a választások megnyerése után elhatároztuk, hogy minden strandot ingyenessé teszünk. Napjainkban Fonyód tizennégy kilométeres partszakaszának negyven százaléka bárki számára szabadon megközelíthető, és hat szabadstrandot, továbbá négy fürdőhelyet tartunk fent.

Hídvégi József: A város népszerűsége visszaesett a szocialista és liberális vezetés idején
Hídvégi József: A város népszerűsége visszaesett a szocialista és liberális vezetés idején
Fotó: MH/Purger Tamás

Önmagában persze napjainkban nem elegendő, hogy egy partszakaszt fürdésre kijelölnek, a vendégeknek számos elvárása van. „Szigorúbbakká váltak a szabadstrandokra vonatkozó előírások is, a lejárók, a füves területek fenntartása mellett vizesblokkok kialakítása is szükségessé vált. A várost kétezer-tízig komoly adósság terhelte, így hét éve tudtunk nekikezdeni a strandok fejlesztésének. Pályázatok segítségével játszóterek, sportpályák létesültek, összesen 1,3 milliárd forintot fordíthattunk a korszerűsítésekre, az igényesebb, vendégbarát szabadstrandok kialakításra” – sorolta a polgármester.

A hat szabadstrand és a négy fürdőhely, amely Fonyódon található, nem elégít ki minden vendéget, a város vezetése azt is tapasztalta, hogy a fejlesztések ellenére sokan magasabb színvonalra vágynak, így két fizetős strand is megmaradt, ahol jelentősen több szolgáltatással találkozhatnak a látogatók, továbbá egy kutyás fürdőhelyet is kialakítottak az állatbarátok igényeinek kielégítése érdekében.

– A város vonzereje ismét megnőtt, és meggyőződésünk, hogy ebben jelentős szerepe van a fejlesztéseknek, a szabadstrandoknak – tette hozzá Hídvégi József. – Mindenki eldöntheti, hogy milyen komfortfokozat megfelelő számára. A kétezer-hatos mélypontról ismét felfelé indult az idelátogatók száma, az akkor mért hatvan­nyolcezer vendégéjszakáról százezer fölé nőtt, és megközelítettük a kilencvenes években regisztrált százhúszezres csúcsot – hangsúlyozta.

Képmutató baloldali követelés

Vélhetően épp a szocialisták lennének legjobban felháborodva, ha követeléseiknek engedve a kormány rendeleti úton írná elő az önkormányzatoknak, hogy minden balatoni vagy más vízparti településnek szabadstrandot kell létesíteniük. Ez éppen az önkormányzatiság lényegét csorbítaná, hiszen az ilyen partszakaszok kialakítása és üzemeltetése jelentős költségekkel jár. A szabadstrandok előnyeit a helyieknek kell mérlegelni, fel kell mérni, milyen célközönséget szeretnének az adott településre vonzani, és úgy tűnik, sok helyen élnek is a lehetőséggel. A Csodálatosbalaton.hu összeállítása szerint a tó környékén 19 településen összesen 48 szabadstrand található.

Kapcsolódó írásaink