Belföld

Hankiss Ágnest és Nanovfszky Györgyöt is saját halottjának tekinti az Emmi

Saját halottjának tekinti az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a kedden elhunyt Hankiss Ágnest, a médiatanács tagját, írót, pszichológust, korábbi európai parlamenti képviselőt.

Hankiss Ágnest és Nanovfszky Györgyöt is saját halottjának tekinti az Emmi
Hankiss Ágnes
Fotó: MH

A tárca közleményében felidézte, hogy Hankiss Ágnes az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán klinikai pszichológiából diplomázott, majd társadalom-lélektanból szerzett bölcsészdoktori címet.

Politikai tevékenységét 1990-ben kezdte, 1994-ig a fővárosi önkormányzat Fidesz-frakciójában tevékenykedett. Ezt követően 1998-ig a Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének tanácsadója volt.

Közben a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület egyik alelnöki tisztségét töltötte be, 2009-ig, valamint 1996-tól 2008-ig a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumi elnökségének delegáltja volt.

Főigazgatóként dolgozott a Károlyi Palota Kulturális Központban, 2003-tól a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézetet vezette; 2008-tól a Duna Televízió kuratóriumának elnökségi tagja volt.

Kitüntették A Jövő Irodalmáért-díjjal, 1992-ben József Attila-díjat kapott, 2018-ban pedig A Magyar Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el a munkásságát - olvasható a közleményben.

Nanovfszky Györgyöt is saját halottjának tekintik

Saját halottjának tekinti az Emmi a múlt kedden elhunyt Nanovfszky György közgazdászt, diplomatát, politológust, tanárt, nyelvészt és írót is. Nanovfszky György életének 80. évében hunyt el.

A Finnugor Tudományos Akadémia és a San Marinó-i Nemzetközi Tudományos Akadémia rendes tagja és professzora, a Magyarországi Eszperantó Szövetség tiszteletbeli elnöke, a Finnugor Világkongresszus alapítója, az Orosz Tudományos Akadémia politikatudományi doktora, a Nemzetközi Protokoll Szakemberek Szervezetének alapító tagja volt.

Tanulmányait mind Magyarországon, mind külföldön közreadták. Huszonnyolc könyvet publikált.

Nanovfszky György a többi közt a Külkereskedelmi Minisztérium munkatársa volt, továbbá az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája afrikai programok igazgatójaként dolgozott Genfben. Ezenkívül ő volt a bécsi World Trade Center igazgatója és a WTC Budapest elnöke is.

Nagyköveti tisztséget töltött be Oroszországban, Grúziában, Örményországban, Azerbajdzsánban, Türkmenisztánban, Üzbegisztánban, valamint Szingapúrban is.

Nanovfszky György felkutatta és hazahozatta Bethlen István miniszterelnök hamvait. Közvetített II. János Pál pápa és II. Alekszij orosz pátriárka között is - olvasható a közleményben.