Belföld

A DK megpuccsolta saját jelöltjét, a Momentum sietett a segítségére

Bizniszszagú előválasztás

A veszprémi körzet jelöltje, Katanics Sándor tegnap bejelentette, faképnél hagyja a DK-t, amiért nem őt indítja az ellenzéki előválasztáson.

A DK megpuccsolta saját jelöltjét, a Momentum sietett a segítségére
Katanics Sándor
Fotó: Facebook

Gyurcsányék a szerinte ismeretlen és esélytelen Csonka Balázst indítják helyette. Amikor ezt szóvá tette, fegyelmi eljárást kezdeményeztek vele szemben. Vele együtt távozik Zakar Csaba, a DK városi alelnöke is. „Időben benyújtottam minden olyan dokumentumot, amelynek a beadását előírták az előválasztás meghirdetői. Nem tudom, kinek mennyi ismerete van arról, mi mindent kell igazolni, de a folyamat elég bonyolult. (…) Most ott tartunk, hogy a DK tegnap indoklás nélkül megvétózta a regisztrációm. A többi párt elnöke a hatpárti nyilatkozatot aláírta, ők nem gátolnák az indulásom”– írta Facebook-oldalán Katanics Sándor, aki további elnökségi tagok, Süle Szilvia, Cordierné Kovács Erzsébet és Háy László kilépéséről is beszámolt.

A pórul járt DK-s politikusnak a Momentum szinte azonnal mentőövet nyújtott annak érdekében, hogy elindulhasson az előválasztáson. A „demokratikus” baloldali előválasztáson ugyanis csak olyan jelentkezőből válhat képviselőjelölt, akit a hat párt egyike befogad, a jelölt pedig írásos nyilatkozatban vállalja, hogy ország­gyűlési képviselővé választása esetén beül az őt befogadó párt parlamenti frakciójába.

Katanics már májusban is bírálta a DK-t, azt írta, nem tartja helyesnek, hogy a fővárosból mondják meg, ki legyen vidéken a Fidesz jelöltjének kihívója. Ceglédi Zoltán baloldali politológus a Katanics-ügy kapcsán úgy vélekedett, a jelöltek pártok közötti mozgása nem szimpatikus a választóknak. „Rosszul kommunikálják, hol, milyen visszalépés történik. Ez lehetne akár egy ünnepélyes aktus is, ehelyett meglehetősen bizniszszaga van az egésznek” – fogalmazott Ceglédi. Az előválasztás jelöltjeinek augusztus 15-ig kellett regisztrálniuk magukat, augusztus 23-án indul az ajánlások gyűjtése, ami szeptember 6-ig tart.

Kapcsolódó írásaink

Cseh Katalin lemondott már?

ĀKorábban Fekete-Győr András azt mondta, ha egy momentumos politikus jutna törvénytelenül pénzhez, elszámoltatnák -VIDEÓ