Belföld

A baloldal és a Soros-civilek támadják a népszavazást

A kormány öt népszavazási kezdeményezésével szemben hétfő délután négy óráig összesen huszonnégy felülvizsgálati kérelem érkezett, amelyből húszat magánszemélyek nyújtottak be, és négyet a Magyar Kétfarkú Kutya Párt – közölte lapunkkal a Kúria.

A baloldal és a Soros-civilek támadják a népszavazást
A Magyar Kétfarkú Kutya Párt négy felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a kormány öt népszavazási kezdeményezésével szemben
Fotó: MTI/Mónus Márton

A legfőbb bírói fórum tájékoztatása szerint a Munkáspárt szintén hitelesített népszavazási kezdeményezésével szemben egy magánszemély nyújtott be felülvizsgálati kérelmet. A gyermekvédelmi népszavazás kérdéseivel szembeni felülvizsgálati kérelmek egyikét a Társaság a Szabadságjogokért jegyzi, amely „egy hozzá forduló apa, valamint egy másik szülő és gyermeke képviseletében járt el, akiket saját alapvető jogaik mellett gyermekeik jogaiban is érintenek a népszavazási kérdések".

24.hu értesülései szerint ugyanakkor hétfőn egy másik párt, a Momentum is bejelentette, hogy megtámadták a Kúriánál a referendumot. A Nemzeti Választási Bizottsághoz korábban nem érkezett felülvizsgálati kérelem, a határidő tegnap járt le.

A Nemzeti Választási Bizottság a felülvizsgálati kérelmet a beérkezését követő öt napon belül megküldi a Kúriának, amely azután kilencven napon belül bírálja el. A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság határozatát helybenhagyja, vagy azt megváltoztatja – írta lapunknak a testület, hozzátéve: a Kúria döntése ellen további jogorvoslatnak helye nincs.