Belföld

Erőszakkal vitték el az adatbázist

A MSZMP egykori járási bizottságából választotta kampányfőnökét Schmuck Erzsébet – Karácsony Gergely regisztrált miniszterelnökjelölt-jelöltként, beadta a kérelmét

Lapunk 2021. augusztus 13-i számában, „Erőszakkal vitték el az adatbázist” címmel megjelent cikkében valótlanul állítottuk, hogy Schmuck Erzsébet az MSZMP egykori járási bizottságából választotta kampányfőnökét; - ezzel szemben Vida Attila, Schmuck Erzsébet kampányfőnöke nem volt az MSZMP tagja; továbbá valótlanul állítottuk, hogy Schmuck Erzsébet és kampánycsapata 2021. augusztus 5-én magukhoz ragadták, elvitték Nagykátáról az MSZP választókerületi tagnyilvántartását.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet és az egykori állampárti MSZMP-sekből álló kampánycsapatának tagjai magukhoz ragadták, és elvitték Nagykátáról az MSZP választókerületi tagnyilvántartását. Több MSZP-tag is attól tart, hogy visszaélnek személyes adataikkal, emiatt az adatvédelmi biztoshoz fordulnak – értesültünk.

Erőszakkal vitték el az adatbázist
Nem lehet más a politika a baloldalon. Schmuck Erzsébet és Dobrev Klára
Fotó: Facebook

Botrányos jelenetek játszódtak le Nagykátán, az MSZP pártirodáján, amelyet szívességi alapon a civil Barátság Klub tagjai is használhatnak. Múlt csütörtökön, augusztus 5-én a klub tagjai éppen jelen voltak, amikor megjelent a hatpárti ellenzéki összefogás országgyűlésiképviselőjelölt-jelöltje, a Lehet Más a Politika társelnöke, Schmuck Erzsébet és az LMP által Schmuck kampányának levezénylésére felkért két szocialista párttag. Azzal a céllal jöttek, hogy elvigyék az MSZP nagykátai választókerületének támogatói adatbázisát.

Ezt azonban hosszas és heves vita után sem kapták meg, mert a helyi MSZP-sek szerint nem jogosultak a lista elvitelére és kezelésére – tudtuk meg Pest megyei forrá­sainktól. Az MSZP alapszabálya szerint a párt tagjainak és támogatóinak listáját csupán a választókerületi elnökök és az ezzel megbízott „társadalomszervezők” kezelhetik. Ekkor a jelölt és bizalmasai a tagnyilvántartást erővel magukhoz ragadták, és elvitték.

Úgy értesültünk, hogy az MSZP helyi szervezetének jelen lévő tagjai az adatvédelmi biztoshoz fordulnak, mivel párttagként nem járultak hozzá ahhoz, hogy személyes adatai­kat más felhasználhassa és kezelje.

Mint lapunknak fogalmaztak, az adatbázissal vissza is lehet élni, hiszen ez a lista akár hamis regisztrációra is alkalmat kínál, és befolyásolhatja az előválasztás eredményét. Hozzátették: az adatbázis párton kívüli felhasználása súlyosan sértheti a személyiségi jogaikat.

A „demokratikus”, hatpárti ellenzék LMP-s jelöltje, Schmuck Erzsébet egyébként Gulyás Györggyel, a Magyar Szocialista Munkáspárt egykori nagykátai járásának titká­rával, és Gallai Kálmánnéval, a járási pártbizottság gazdasági tisztségviselőjével hajtotta végre az adatbázis „beszerzését”, ők Schmuck kampányának irányítói.

Az előválasztás honlapjának adatai szerint Pest megye 9-es választókerületében Schmuckon kívül jelöltként még senki nem regisztrált az előválasztásra. Jelöltté akkor válhat valaki, ha augusztus 23-ig regisztrál, és az akkor kezdődő ajánlásgyűjtésen összegyűjt négyszáz érvényes támogatói aláírást.

Az előválasztást azonban csak abban az esetben tartják meg, ha egy körzetben legalább két jelölt lesz. A 106 egyéni körzetben szeptember 18–26. között tartják meg az előválasztást.

A miniszterelnök-jelöltek közül Karácsony Gergely regisztrált, beadta a kérelmét – írta meg a Mandiner.hu. Gyurcsányné Dobrev Klára és Jakab Péter már korábban megtette ezt.

Kapcsolódó írásaink

Totális káosz Budapesten

ĀÓriási dugókhoz vezetett a fővárosban, hogy Karácsony Gergely képtelen átlátni feladatait és összehangolni a halogatása miatt szükségessé vált felújításokat