Belföld

Sikkasztással gyanúsítják Vác alpolgár­mesterét

MSZP-s számlagyár: a szocialista politikus üzelmeiről Tóth Bertalan pártelnök is tudott, mégis Kiss Zsoltot jelölte

A hírhedtté vált vecsési ügy után újabb Pest megyei településeken, Vácott és Érden hullhat le a lepel a fiktív MSZP-s számlagyárakról és azok működtetőiről – írtuk szombati számunkban.

Sikkasztással gyanúsítják Vác alpolgár­mesterét
Tóth Bertalan
Fotó: MH/Purger Tamás

Nos, biztos forrásból úgy értesültünk, hogy Kiss Zsoltot, Vác szocialista alpolgármesterét sikkasztással gyanúsították meg, és rabosították. Kiss az MSZP Pest megyei szervezetének irodavezetőjeként alapszervezeti elnökök nevére fiktív módon ellátmány kifizetésére számlákat állított ki, és azokat hamis aláírásokkal látta el. Úgy tudjuk, ezzel a módszerrel feketepénzeket próbáltak tisztára mosni a pártban.

A feljelentőtől, Both Jánostól, Vác egykori polgármesterétől és volt szocialista országgyűlési képviselőtől tudjuk, hogy az alapszervezeti elnökök semmilyen ellátmányt nem kaptak, Kiss Zsolttól nem vettek át semmit. Az ügy úgy bukott ki, hogy a számlatömbök a Jókai utcai pártszékházból történő 2016-os költözéskor kipotyogtak a páncélszekrényből, a jelenlévők így értesültek arról, hogy ők papíron ellátmányt kaptak.

Kiss Zsoltnak nagy hátszele volt a pártban, ugyanis sógora, Szabó Imre miniszter volt a Gyurcsány- és a Bajnai-kormányokban, és volt a pest megyei közgyűlés elnöke is. Kissből így lehetett irodavezető a pártban.

A váci képviselő-testületbe úgy jutott be, hogy Tóth Bertalan 2019-ben feloszlatta a váci alapszerve­zetet, amely az ellenzéki össze­fogásban Both Jánost jelölte alpolgármesternek, ám Tóthék a feloszlatás után Kiss Zsoltot választották. Both tájékoztatta a pártelnököt a számlabotrányról, a pártelnök azonban fütyült erre.

Kérdéseinkkel kedden kerestük Tóth Bertalant, az MSZP társelnökét és Molnár Zsolt pártigazgatót, hogy felfüggesztették-e már Kiss Zsolt párttagságát, ahogyan arról az alapszabály rendelkezik a büntetőeljárás időtartama alatt. Arról is érdeklődtünk, a sikkasztási ügyben indítanak-e fegyelmi, illetve belső vizsgálatot a pártban. Kérdéseinkre lapzártánkig nem kaptunk választ.

Kapcsolódó írásaink