Belföld

Gyurcsány felmentette, de inkább ejtenék Tóthot

Nem kér bocsánatot a homoszexuálisokat korábban genetikai hulladéknak nevező jobbikos jelölt, mint írta, a múltat lezártnak tekinti, és „nem kell aggódniuk” azoknak, akiket megsértett

Szavakban rehabilitálta ugyan a baloldal a bibsiző jobbikos Tóth Pétert, ám úgy látszik, személyesen mégiscsak kényelmetlen kiállniuk mellé.

Gyurcsány felmentette, de inkább ejtenék Tóthot
A kampánypultnál a jobbikos Komjáti, DK-s segítője nem akadt Tóthnak
Fotó: Tóth Péter Facebook-oldala

„Nem sikerült éket verni az összefogásba a Fidesznek, sőt még inkább összezártunk” – ezzel a szöveggel osztott meg fotókat Facebook-oldalán a jobbikos Tóth Péter a hétvégén a kiskundorozsmai előválasztási aláírásgyűjtésükről. Csakhogy a képeken csupán egy-két érdeklődő látható, s ami ennél is beszédesebb: a kampánypult mögött a Jobbik szegedi elnöke, Komjáti Zoltán szorgoskodik, az elvileg Tóthot támogató DK és LMP nem képviseltette magát.

Habár Gyurcsány Ferenc múlt heti posztjában – amit a szegedi DK-sok is megosztottak – kiállt a zsidókat korábban bibsiknek, a homoszexuálisokat „liberális söpredéknek” és „genetikai hulladéknak” nevező jelölt mellett, úgy látszik, személyesen mégis kellemetlen felvállalni őt a baloldali összefogásnak. Egyébként Gyurcsány is odaszúrt Tóthnak a „felmentéskor”: „egykori kocsmanácinak” titulálta őt. Közölte azonban, előbb néz el „egy régi, mára megbánt embertelen szöveget”, mint a jelenlegi kormány „országdúlását”, a Fidesznek és Orbán Viktornak „nincs bocsánat”.

Binszki József, a DK helyi erős embere ezt megfejelte azzal, hogy „Szeged népe már rehabilitálta” Tóth Pétert a 2019-es önkormányzati választáson, amikor Botka csapatába került. „Botka László és a szegediek már akkor túlléptek Tóth Péter múltbeli közéleti szerepvállalásának jelenleg nagy port felvert egyes megnyilvánulásain, miközben értelemszerűen mindenki másnál jobban ismerték azokat” – fogalmazott a gyurcsányista politikus.

Brenner Koloman Jobbik-alelnök pedig az ATV-ben azt fejtegette, hogy Tóth elfogadta Jakab Péter elvi nyilatkozatát, és változtatott korábbi álláspontján, valamint „nagyon tisztességesen végzi a munkáját az önkormányzati testületben, a többi párt is respektálja”, ezért „helyi szinten jó jelölt”. Hozzátette: Jakab Péter már bocsánatot kért azoktól, akiket a Jobbik korábbi politikája megsértett.

Valószínűleg Tóth Péter is úgy gondolja, hogy ezzel rendben van a dolog, hiszen azóta sem kért bocsánatot, az ügyet a maga részéről a múlt szerdán befejezte azzal, hogy „lezártam a múltat, mert a politika a jövőről, a jövőnkről szól. Épp ezért nem kell azoknak sem aggódniuk, akiket korábban megsértettem” – nyugtatta meg kegyesen az általa korábban elítélt csoportokat. Jakab Péter szegedi látogatását harangozta be tegnap Tóth, kérdés, a Jobbik-elnök sofőrje a csongrádi megyeszékhelyre is az a Hajnády Kristóf lesz-e, akiről a februári autóbaleset után kiderült, hogy Facebook-oldalára feltöltött fotóján az auschwitzi haláltáborban pózolt, a győzelem jelét mutatva.

Kapcsolódó írásaink