Belföld

Visszaszámlálás a kongresszusig

„Várjuk a Szentatyát, hogy látható erővel égjen belénk: Krisztus és az egész Egyház ünnepel Budapesten”

Mához egy hónapra, szeptember 5-én kezdődik az 52. budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK).
Az Eucharisztia jelentőségéről Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek az Új Ember hetilap legutóbbi különszámában azt írta: a megtestesült Isten Krisztusban örömhírt hozott azzal, hogy szenvedett, meghalt, de feltámadt, és újra meg újra táplálja is bennünk a reményt.

Mint fogalmazott, Jézus „itt akart maradni testével és vérével az Eucharisztiában, azt akarta, hogy kibírjuk az utat, a történelem hosszú útját, az Egyház útját az emberiséggel”. „Látta előre az üldözéseket, a rágalmakat, az emberi hibákat és az árulást, mégis a galileai halászok és kisemberek maroknyi csoportjára bízta a Művet, amelynek teljesítéséért a világba jött.”

A főpásztor szerint nekünk, mai tanítványoknak is „ez az örökségünk és a feladatunk”. Felidézte: évek óta készülünk a NEK-re, amelyet tavaly a járvány miatt el kellett halasztani. „Átéltük, hogy kiszolgáltatottak vagyunk. Sokat tanultunk” – fogalmazott.

A bíboros személyes közös ünneplésre hív minden jó szándékú embert, különös tekintettel a kongresszus zárómiséjére, amelyet Ferenc pápa fog celebrálni. „Várjuk a Szentatyát, hogy látható erővel égjen belénk az élmény: ma Krisztus és az egész Egyház ünnepel Budapesten.” A NEK programjainak jelentős része a Hungexpón lesz majd – többek között szeptember 10-én délelőtt fél tizenegytől tizenegyig Áder János köztársasági elnök tanúságtétele is –, de a megnyitó és záró szentmise helyszíne a Hősök tere.

Az elsőáldozással egybe kötött nyitó liturgiára szeptember 5-én, délután háromtól kerül sor, majd egy héttel később, szeptember 12-én fél tizenkettőtől tartják az ünnepi zárómisét Ferenc pápával. Kiemelt, a Hungexpón kívüli program lesz szeptember 11-én, szombat este a Kossuth téri mise és eucharisztikus, gyertyás körmenet. A hét során hazai és külföldi előadókat hallgathatunk, lesznek fakultációk, kulturális programok és koncertek, valamint a kongresszushoz kapcsolódik idén a hagyományosan minden év szeptemberében megrendezett Ars Sacra fesztivál is.

Kapcsolódó írásaink