Belföld

Rusvai: Náthaszerű tünetek jellemzik a delta variánst

A delta variánsnál az ízlés- és szaglásvesztés viszonylag ritkább, mint az alfa vírusmutáns okozta fertőzésnél, inkább a légzőszervi, náthaszerű tünetek a jellemzőek – mondta lapunk megkeresésére Rusvai Miklós virológus.

Rusvai: Náthaszerű tünetek jellemzik a delta variánst
Fotó: MH/Papajcsik Péter

A szakember kifejtette, ha megfázás vagy légúti allergiaszerű tüneteket tapasztalunk magunkon, mint a könnyezés, az orrfolyás, a köhögés, a tüsszögés, a hőemelkedés, a bágyadtság és a levertség, akkor elkezdhetünk gyanakodni, hogy covidosak vagyunk, azonban az oltottaknál sok esetben tünetmentesen zajlik a fertőzés. Aki valószínűnek tartja, hogy nem allergiás, mert soha nem volt az, gondoljon arra, hogy covidos lehet.

„A napokban beszéltem egy ismerősömmel, aki a horvátországi nyaralásból ért haza a feleségével, mind a ketten be vannak oltva, a férjnek semmi tünete nem volt, míg a feleségnek enyhe náthás panaszai, mind a kettőjüktől vettek mintát és mind a ketten pozitívak lettek” – jegyezte meg a virológus.

Hozzáfűzte: ha valaki észleli magán a tüneteket, az a legjobb, ha tesztelteti magát, aki azonban ezt nem szeretné, akkor érdemes hét napra önkéntes karanténba vonulni, ami segít abban, hogy ne fertőzzön másokat. A korábban beoltott fertőzötteknek tulajdonképpen a többieket, elsősorban az oltatlanokat kell védeniük, ezért lenne jó, hogy ha a fertőzöttek nem mennének közösségbe.

Kapcsolódó írásaink