Belföld

Augusztusban az eset­számok emelkedése várható

Különbséget kell tenni a fertőzöttek, illetve a súlyos betegek és a kórházban lévők számának emelkedése között

Szerdán nem volt halálos áldozata a koronavírusnak, de a szenny­vízadatok aggodalomra adhatnak okot – mondta a lapunknak nyilatkozó szakértő.

Augusztusban az eset­számok emelkedése várható
Rusvai Miklós szerint hamarosan visszatérhet a maszkviselés
Fotó: MH/Papajcsik Péter

Hét helyszínen is emelkedést mutatott a koronavírus koncentrációja a szennyvízben, ami azt jelenti, hogy innentől kezdve folyamatos emelkedés várható – mondta lapunk megkeresésére Rusvai Miklós virológus. A szakember hozzátette, ez a tendencia azt mutatja, hogy nagy valószínűséggel idén nem várja ki a nagyobb mértékű emelkedés az októbert, hanem legkésőbb szeptemberben elkezdődik.

Szerinte augusztusban fokozatos esetszám-növekedés lesz tapasztalható, míg a meredek emelkedés az iskolakezdés, a szabadságolási periódus végén várható, amikor sokan hazajönnek külföldről, a gyerekek visszamennek az iskolába, és a közösségi találkozások száma jelentősen megnő, ami miatt a vírus fokozott terjedésbe kezd.

A korlátozásokról elmondta, a magas, hatvan százalék fölötti átoltottságú országok, mint Nagy-Britannia és Izrael esetében is megfigyelhető, hogy újabb szabályokat kell bevezetniük, mert emelkedni kezdtek a fertőzöttségi számok. A vakcina arra jó, hogy kivédje a súlyos betegséget és az elhalálozást, éppen ezért nekünk is tudni kell különbséget tenni a fertőzöttek számának növekedése, valamint a súlyos betegek és a kórházban lévők számának növekedése között – emelte ki. A kettő mostantól el kell hogy váljon egymástól, pontosan azért, mert az átoltottság nálunk is meglehetősen magas.

A virológus elmondta, hogy a maszkviselés hamarosan visszatérhet, amit elsősorban a bevásárlóközpontokban, a tömegközlekedési eszközökön, illetve a zárt helyeken vezethetnek be. A következő lépés nagy valószínűséggel az oltottsági igazolvány visszavezetése lenne a zárt téri eseményeken és sporteseményeken, ami jó is lenne, amikor már szükséges lesz, a legutolsó intézkedés pedig bizonyos események tekintetében a létszámkorlátozás lehet – fűzte hozzá.

A Koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint szerdán nem volt újabb halálos áldozat, és 65 állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Eddig 5 611 260 embert oltottak be, közülük 5 418 198-an a második adag vakcinát is megkapták. A kormányzati portálon azt írták: kórházban 79 főt ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen, az aktív fertőzöttek száma pedig 31 890-re csökkent.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom