Belföld

Elvtelen nász lett a cinkelt játékból

Gyurcsány cigánygyűlölő, antiszemita jobbikos jelöltet támogat, Hadházyt nem érdekli Cseh Katalin botránya

Hangzatos jelszavak mellett elvtelen hatalmi politizálás a baloldalon. A bukott kormányfő tíz év alatt összekovácsolta a szélsőségeket.

Elvtelen nász lett a cinkelt játékból
Ehhez meg kell támaszkodni: Gyurcsány kampányol Tóth Péter mellett
Fotó: Tóth Péter Facebook-oldala

Szlogenek szintjén mindig is jól álltak a hazai balliberális oldal képviselői. Felzárkózás, elfogadás, sokszínűség, nyugati, demokratikus értékek képviselete – valódi européer gondolatok ezek a magukat haladóknak vallóktól. Amint az elmúlt bő harminc év is bizonyította, a szlogenek lózungokká váltak, a balliberális hatalomgyakorlás pedig sem felzárkózást, sem elfogadást, sem a sokak Magyarországát, de még demokratikus jogállamot sem jelent.

Kezdődött mindez 1991-ben, a Demokratikus Charta színrelépésével, folytatódott ’94-ben az SZDSZ egykori állampárttal való szövetségkötésével, manifesztálódott a Bokros-, Gyurcsány- és Bajnai-féle megszorítócsomagokban, az őszödi beszédben és az azt követő békés demonstrációk vérbe fojtásában, és mostanra teljesedett ki a radikális jobb- és baloldal elvtelen nászával, amit Gyurcsány Ferenc celebrált.

Bő harminc év kellett ahhoz, hogy a balliberális kórus szólóénekesei – Lengyel László, Tamás Gáspár Miklós – is felismerjék: az, ami most folyik előválasztás címszó alatt, nem más, mint az általuk ezidáig tűzzel-vassal védett baloldali pártelit cinkelt játéka.

A DK a 106 egyéni választókerületből (evk) hatvan körzetben indít saját jelöltet, a Jobbik 34, az LMP 13, a Mindenki Magyarországa 22, a Momentum 56, az MSZP-P 49, az Új Világ 27, ezen felül tizenkilenc független induló is megméretteti magát. Csakhogy jól mutatja a Gyurcsány-show valódi lényegét, hogy a bukott kormányfő eredetileg több mint kilencven jelölttel készült, a háttéralkuk miatt viszont a DK-sok száma megcsappant.

A Jobbik javára 16, az LMP és az MMM javára nyolc, a Momentum javára hat, az MSZP-P javára pedig kilenc helyen léptek vissza. A visszalépéscunami egy-két választókerületben olyan jól sikerült, hogy egyetlen jelöltre lehet majd leadni a voksot. Fortuna így kegyelmezett meg például Szabó Tímeának (P), Varju Lászlónak (DK), Erdei Sándor Zsoltnak (MMM) vagy Csányi Tamásnak (Jobbik).

Kiemelkedő mértékű tehát a DK és a Jobbik közötti jelölttámogatás, amelynek egyik eklatáns példája épp a baloldal egyik bástyájában, Szegeden látható. Gyurcsány olyan jobbikos jelöltnek kampányolt a minap az alföldi városban, akit pár évvel ezelőtt a bukott miniszterelnök párttársa, Binszki József le akart mondatni. És nem volt ok nélküli Binszki kirohanása: a hatmilliós Jakab Péter embere, Tóth Péter többször tett radikális kijelentéseket, volt alkalom, amikor világelméleti szintézise zsidózásban merült ki, de bőven akadtak cigányokat sértő kijelentései is.

Furcsamód Gyurcsány és Jakab elvtelen alkujának mostanra Binszki lett a vesztese, a DK-s politikust egy olyan evk-ban indítják, ahol kihívója az elmúlt két ciklust simán behúzta.

A szintén szélsőséges kijelenté­sei­ről és korrupciógyanús ügyleteiről hírhedtté vált Bíró László viszont akár győztese is lehet a DK-Jobbik-paktumnak, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú körzetében ugyanis nemigen van kihívója Jakab emberének, akinek mutyizása a mostanra Momentumba ejtőernyőző Hadházy Ákos figyelmét is felkeltette. Igaz, a balliberális politikus lendülete csak addig tartott, amíg magyarázatot kellett adni Bíró 2020-as időközi választási vereségére.

De úgy tűnik, Hadházyt pártszövetségesének, Cseh Katalinnak a botránya sem izgatja, mert mint közösségi oldalán írta: ugyan beszélt vele az ügy kirobbanását követően, „Cseh Katalin eddigi munkájának komoly elismerése, hogy a Fidesz propagandagépezete pont őróla beszél egy hete”.

Pedig Cseh botránya legalább akkora volumenű ügy, mint zuglói előválasztási ellenfelének, az MSZP-s Tóth Csabának maffiaügyletei. A baloldali miniszterelnök-jelöltségre pályázó Karácsony Gergely mondta még XIV. kerületi polgármesterként a szocialista képviselő módszereire utalva, ha ő – Karácsony – valaha is visszatér Zuglóba, elássák. Az egykori félelmeket azonban félretette a Párbeszéd társelnöke, és most teljes mellszélességgel kiáll Tóth mellett. w

Kapcsolódó írásaink