Belföld

Szünetel a demokrácia Karácsony hivatalában,nem tudni, mikor ülésezik ismét a közgyűlés

Lapátra tett értékek

Majd két hónapja megállt az élet a Fővárosi Önkormányzatban, a Budapest.hu döntéshozatali aloldala alapján ugyanis legutóbb június 2-án hozott a baloldali vezetés bármiféle kézzel fogható döntést az itt élők érdekében.

Szünetel a demokrácia Karácsony hivatalában,nem tudni, mikor ülésezik ismét a közgyűlés
Karácsony Gergely kezéhez nagyon odanőtt a hatalom
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Ugyancsak nem mellékes szál, hogy bár június 15-től a helyhatóságoknak ismét van lehetőségük képviselő-testületi ülést tartani – amelyen a koronavírus-járvány miatt addig teljhatalommal bíró polgármestereknek be kellene számolniuk a védekezésben hozott döntéseikről –, a gyurcsányista kormányfőjelöltségre pályázó Karácsony Gergely ennek ellenére eddig nem hívta össze a Fővárosi Közgyűlést.

Holott éppen a bukott miniszterelnök által vezetett bevándorláspárti tömörülés volt az, amely a pandémia első hullámának idején nemzetközi fórumokon azt híresztelte, hogy a rendkívüli jogrend bevezetésével a törvényhozás nem működött megfelelően. Visszatérve a főpolgármester demokráciafelfogására: nem csupán a Városházán ellenzékben ülő kormánypártok, a budapesti lakosok is válaszokat kívánnak több döntése nyomán.

Elég csak az egy személyben elfogadott fővárosi büdzsére, az időközben igencsak megdrágult közbeszerzésekre és projektekre, a kerékpársávok felfestésére, a nap mint nap káoszba fulladó forgalomszervezési dilettantizmusra, valamint a június 14-én hozott döntésekre – mint például a klimatizálhatatlan használt villamosok beszerzése – gondolni. Az már egyértelművé vált, hogy a főpolgármester elengedte a budapestiek kezét. Ám most fény derült arra is: a nyelvtudás mellett a demokratikus értékek is távol állnak tőle.

Kapcsolódó írásaink