Belföld

Augusztus elsejétől félmillió 60 év felettit keresnek meg

A hét második felétől már a harmadik oltásra is foglalható időpont, javaslat alapján az orvos dönt arról, hogy ki milyen vakcinát kaphat az első két dózis után

Augusztus 1-jétől, vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket – közölte György István tegnap a közmédiával.

Az oltási munkacsoport vezetője azt mondta, a korosztály 83 százaléka kapta meg eddig az oltást, még 470 ezren vannak, akik nem kértek készítményt. A személyes felkereséskor, az érintett otthonában vagy a rendelőben is megtörténhet az oltás – folytatta, hangsúlyozva: Magyarországon – Európában egyedülálló módon – lehetőség nyílt a harmadik vakcina felvételére, ezért a hét második felétől már erre is foglalhatnak időpontot online, a www.eeszt.gov.hu honlapon azok, akik már legalább négy hónapja megkapták a második oltást. Az oltási munkacsoport vezetője ugyancsak kiemelte: itthon a kontinensen szinte egyedül tömegesen oltják a 12 év felettieket is, és arra biztatja a szülőket, hogy éljenek a lehetőséggel. A 12–18 éves korosztály oltási akciója egyébiránt augusztus végén folytatódik.

Müller Cecília országos tiszti főorvos tegnap közölte: a harmadik oltás felvételét az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek javasolják. Hozzátette: a szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva, de az is lehetséges, hogy valaki ugyanazt a készítményt kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt. Megjegyezte: a fertőzésszámok ugyan alacsonyak, de mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta variánsát a magyar mintákban.

Miközben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy teljes védettséggel az európai felnőttek 57 százaléka rendelkezik, György István beszélt arról is, hogy az átoltottság miatt járványügyi szempontból hazánk Európa egyik legbiztonságosabb állama, de a koronavírus delta variánsa agresszíven fertőz.

A Koronavirus.gov.hu úgy tájékoztatott, meghalt egy beteg, újabb 26 magyar állampolgárnál mutatták ki a covidfertőzést. Eddig 5 600 959-an kapták meg itthon az első, 5 390 593-an pedig a második vakcinát. Kórházban 73 főt ápolnak, közülük 11-en vannak lélegeztetőgépen, az aktív fertőzöttek száma 33 048-ra csökkent – írták.

Kapcsolódó írásaink