Belföld

Botmixer, biznisz és politika

Életszerűtlen Cseh Katalin magyarázkodása arról, miért dobta el magától a családi ezüstöt jelentő nyomdát

Versenyhivatali vizsgálat a gyanús közbeszerzések miatt, büntetőfeljelentés a különös céghálóban történt ügyletek kapcsán és egyre zavarosabb magyarázatok tarkítják Cseh Katalin és az európai uniós pénzeső történetét.

Botmixer, biznisz és politika
Nemzetközi beágyazottság
Fotó: Cseh Katalin Facebook-oldala

Dagad a botrány, amely Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselőjének céges ügyeivel kapcsolatos. Cseh Katalin cége és az általa tagadott céghálóba tartozó vállalatok összesen 4,8 milliárd forint európai uniós támogatást vettek fel, de állami és önkormányzati közbeszerzéseken is gyanús módon szereztek forrásokat. A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot rendelt el, Tényi István magánszemély pedig feljelentést tett.

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a hétvégén közösségi oldalán tíz pontban foglalta össze Cseh Katalin életútját és politikai pályafutását, ebből kitűnik, hogy a Momentum alelnöke –aki az EP-ben a liberális frakció alelnöke – a liberálisok nemzetközi szervezeteiben alapozta meg karrierjét. Kanadában született 1988-ban, családja a kétezres évek elején tért haza.

A Semmelweis Egyetemen 2014-ben végzett, majd 2015-ben egészségügyi közgazdász diplomát szerzett a rotterdami Erasmus Egyetemen. Az édesapja által alapított Pannónia Nyomda Kft. ügyvezetését 2013-ban átvette, és 2018 januárjáig tartotta meg. Azt állította, a céget azért adta el, mert politikai pályára lépett, és a cég éppen akkoriban pályázott uniós forrásokra. Amikor pedig a Pannónia Nyomda Kft. nyert – két alkalommal összesen 285 millió forintot –, ahhoz neki már nem volt köze, de azokhoz a vállalkozásokhoz sem, amelyek ezen kívül csaknem négy és fél milliárd forintot nyertek.

Cseh magyarázata több ponton sántít. Nem életszerű az, hogy a családi ezüsttől, a Pannónia Nyomda Kft.-től akkor válnak meg, amikor a cégbe ömleni kezdenek az uniós források. Másrészt például a nyertes ferencvárosi közbeszerzéseken szintén az uniós pénzeket is felmarkoló vállalkozásokkal együtt indult, ám úgy tűnik, ezek a pályázók arra játszottak, hogy ne ők nyerjenek, hanem a Pannónia Nyomda.

Ráadásul Cseh Katalin egy másik cégtől, a Miklósi Product Szolgáltató Kft.-től nem vált meg a politikusi pálya miatt – akkor sem, amikor európai parlamenti képviselő lett –, sőt ennek az ingatlanok bérbeadásával foglalkozó cégnek a százszázalékos tulajdonosa lett.

A politikus karrierjéről Deák felidézi: Cseh 2012–2016 között a Liberális Fiatalok Egyesületének nemzetközi kapcsolattartója, 2013 júniusa és 2014 szeptembere között az International Federation of Liberal Youth fehérorosz programjának trénere. Belarusz és ukrán aktivistákat képzett ki, akik később tömegtiltakozásokat szerveztek. Cseh Katalin volt az olimpiaellenes kampány egyik kitalálója, 2015 óta tagja, alapítója a Momentum Mozgalom Egyesületnek, a 2017-es párttá alakulását követően nemzetközi kapcsolattartója, az egészségügyi munkacsoport vezetője.

A 2018-as parlamenti választáson 1080 szavazattal 2,51 százalékos eredménnyel hatodik lett körzetében, nem jutott mandátumhoz. A 2019-es EP-választáson a Momentum listájának első helyéről jutott be az EP-be. Akkor tett szert országos ismertségre, amikor 2019-ben előkerült egy 2015-ös felvétel, amelyen a műtéti abortuszt viccelődve botmixerhez hasonlította.

Kapcsolódó írásaink