Belföld

A nagyszülők a család kegyelmi hátvédjei, őrzik és átadják a hitet

Világnapi köszöntő

A nagyszülőket és időseket az első világnapjuk alkalmából köszöntötte közzétett videóüzenetében Marton Zsolt váci megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferense.

A videóban megszólalt a tízgyermekes Benyus házaspár, és – ahogy Marton Zsolt fogalmazott – két „lelki nagypapa”: Gyulay Endre nyugalmazott szeged–csanádi püspök, valamint Katona István nyugalmazott egri segédpüspök. Marton Zsolt Ferenc pápát idézve az idősekhez szólva hangsúlyozta: feladatunk őrizni a gyökereket, átadni a hitet a fiataloknak és gondoskodni a kicsinyekről.

Megköszönte a gondoskodó szeretetet, amit nagyszülőktől, idősektől kapott. Gyulay Endre fölidézte egy idős nagymamánál tett látogatását, akinek négy gyermeke és hét unokája van, és mindennap mindegyikért külön elmond egy teljes rózsafüzért. Ilyen kegyelmi hátvéd lehet és ilyen felelősséggel nagyon-nagyon sok jót tehet bármelyik nagyszülő – fogalmazott. Katona István kijelentette: Isten nélkül elképzelhetetlen a boldog gyermekkor. A nagyszülőknek oda kell figyelniük unokáikra, de „a szeretet nem abban áll, hogy a gyereket elhalmozzák mindennel, amit kíván”, hanem hogy lelkileg támogatják, imádkozni és Jézus szeretetére tanítják, gyónásra, áldozásra és példamutatásra buzdítják – tette hozzá.

A Benyus házaspár is arról beszélt, döntő fontosságú, hogy a felnőttek együtt végezzék a napi imákat a gyerekekkel. Mint ismert, Ferenc pápa januárban jelentette be, hogy Szent Joachim és Szent Anna liturgikus emléknapjához közel, július negyedik vasárnapjára bevezeti a nagyszülők és idősek világnapját, hogy minden idős ember számára kinyilvánítsa: Isten és az egyház közel van hozzájuk, továbbá hogy hangsúlyozza a fiatalok és idősek közötti kapcsolat fontosságát.

Kapcsolódó írásaink

Magyar­ország római szemmel

ĀAz elmúlt négyszáz év egyháztörténetének fő üzenete a ma emberének az, hogy magyarként fontos tudnunk, hogy egy nagyobb közösség részei vagyunk